Deras ögon berätta sin sorgliga historier som spöklika vita irisar ge vika för vakanta stirrar. Vi kan titta på dem men de kan inte se tillbaka på oss. De har gått blind på grund av undernäring.

Jag ser dessa stackars människor över hela Indien, där jag bor, men deras lidande känner inga gränser: Problemet med vitaminbrist-curses dussintals länder i utvecklingsländerna. Det orsakar synnedsättning i miljontals människor. Så många som hälften en miljon barn går blinda varje år. Hundratusentals dö inom månader att förlora sin syn..

Vilken hjärtskärande tragedi.

Den goda nyheten är att vetenskapen lär oss hur man kan förebygga denna kris. Den dåliga nyheten är att konstgjorda komplikationer hålla komma i vägen.

Lösningen är enkel: Vi måste kommersialisera gyllene riset, en gröda som bekämpar problemet med vitamin A-brist.

Gyllene riset får sitt namn från sin gula färg, som kommer från betakaroten, en rik källa av vitamin A. Genom den innovativa tekniken för genetisk modifiering, Forskarna har lärt sig att packa extra betakaroten i gyllene riset, lovande att förbättra livskvaliteten för oräkneligt antal personer.

Bara om alla äter ris, men människor i USA och Europa tenderar att underskatta betydelsen av denna krampa gröda i utvecklingsländerna. En amerikansk vän nyligen frågade mig om mina matvanor i Indien. Jag nämnde att jag äter ris till lunch och middag och även på frukost, ofta som en pannkaksliknande mat kallas ”idli”. Asiater konsumera om 90 procent av alla världens ris.

Författaren i risfält på sin gård i Indien.

I en normal indiska kost, ungefär tre fjärdedelar av våra kalorier kommer från kolhydrater. Detta är mer än perfekt, men det är också en del av livet i en nation som bygger på ris — ett livsmedel som spelar en viktig roll i hinduiska ritualer och vars historia spår tillbaka till årtusenden gamla vediska skrifterna.

På grund av dess kulturella och ekonomiska betydelse, ris är en perfekt leverans mekanism för viktiga näringsämnen, och framsteg inom biotekniken har lärt oss hur man sätter dem där. Runt världen, vetenskapliga organisationer och nobelpristagare har bekräftat säkerheten och potential av gyllene ris.

Som en bonde, Jag vet värdet av genetiskt modifierade organismer. De har förbättrat min förmåga att odla bomull, till exempel. Jag känner också utmaningarna: Det tar år av laborationer och fältstudier innan en biotech grödan når marknaden.

Gyllene riset nu står på tröskeln till framgång. Forskning organisationer i Filippinerna – ett land som plågas av vitamin A-brist — söker godkännande av sin regering att gå vidare med kommersialisering. Detta är ett viktigt steg och Filippinerna skulle vi kunna påvisa att gyllene ris till resten av världen. I framtiden, miljontals människor i Indien och på andra håll skulle dra nytta av dess banbrytande val.

Ännu inte kan Filippinerna agera på egen hand. Vi lever i en global ekonomi. Nästan ingenting händer i isolering längre — och så Australien och nya Zeeland står inför sina egna viktiga beslut.

Det finns för närvarande inga planer att växa gyllene riset i Australien eller nya Zeeland, rika länder där svält och undernäring är nästan obefintlig. Men båda länderna handla tungt med Filippinerna. De samarbetar också på livsmedelsstandarder. På grund av detta, de måste anta förordningar som kommer att tillåta spårmängder av gyllene riset att visa upp i ris de importerar från Filippinerna. Om de vägrar, de kommer att störa filippinska jordbruk och kväva en livräddande innovation med aldrig tidigare skådad potential.

Det skulle vara en oerhörd skam. Ingen har något att frukta från golden rice. Det är lika säkert att äta som alla andra slags ris. Den enda skillnaden mellan gyllene ris och konventionella ris är fördelen av biofortification. Ris, vår basföda när berikade med Vitamin A kommer att vara mest effektiva eftersom det är vår rutin mat. Om rika eller fattiga, ingen kommer att missa.

Vi har en anmärkningsvärd chans att dra nytta av ett helt nytt verktyg för att slå vitamin A-brist. Ris jordbrukare som jag kan inte bara producera mat till bilresa bort hunger, Vi kan också utrota dold hunger samt. Jag tror att det ger oss en moralisk skyldighet att hjälpa de barn som kommer att gå blind utan vårt ingripande. Borde inte de att få möjlighet att leva ett normalt liv? Att hjälpa dem att inte är ett brott mot mänskligheten.

Åtminstone det är hur det ser ut från Indien, där jag ser bevis på detta symptom av undernäring i ögonen på barn varje dag som jag går genom min by.

Jag hoppas att regeringarna i Filippinerna, Australien, och nya Zeeland kommer att se ljuset — och inte förneka den till en ny generation av dömda barn.