red and green apples on tree during daytimeSi avui plantes una llavor de poma, probablement haureu d’esperar uns set anys abans que el vostre arbre creixi fruit. Un cop ho faci, malgrat això, es pot produir durant dècades.

Això suposa un benefici perenne, però els agricultors com jo no gaudeixen d’aquesta opció. Creixem anuals. Els nostres cultius viuen durant una sola temporada. Per la major part, això és el que fem: Planta, collita, repetir.

Però, i si els nostres cultius duressin més? Què passa si poguéssim allargar la seva vida i la capacitat de producció més enllà d’un any?

Aquesta és la investigació del Sant Grial del blat: Durant més d’un segle, els científics han intentat desenvolupar una varietat de blat que produeix gra en temporades consecutives.

El blat ja és un dels cultius més durs del planeta. Per això, el cultivo a la meva granja de la província de Saskatchewan, a l’oest del Canadà. És perfecte per a les nostres dures condicions: El blat pot suportar una mala sequera, viure amb precipitacions extremes, i sobreviure amb el fred brutal. És el cultiu més resistent que cultivem.

Tot i això, no és el nostre únic cultiu. També produïm canola, llenties, pèsols, i el lli. Aquesta diversitat és bona per a nosaltres. Amplia la nostra rotació, beneficia el nostre sòl, i millora la nostra gestió de riscos. En confiar en diversos cultius, hem reduït el risc de males herbes, plagues, i malalties. Els consumidors es beneficien d’aquests resultats perquè condueixen a aliments més abundants i assequibles.

uncooked three pastasEl blat ja no és el cultiu més gran de la nostra regió en termes de dòlars per producció, però és una part fonamental de la nostra operació. És el nostre cultiu bàsic més tradicional i el fem arribar a tot el món: El blat de la meva granja pot acabar en pasta, pa, i galetes en llocs com el nord d’Àfrica, Itàlia, Japó, i Turquia. La nostra economia agrícola depèn de vendre aquest cultiu en aquests mercats d’exportació.

Simplement no puc imaginar l’agricultura sense blat.

Ara la ciència moderna em permet imaginar una revolució en el cultiu de blat: La possibilitat de trencar el cicle anual i fer créixer un cultiu que visqui més d’un any.

Investigadors del Institut del Territori i en altres llocs treballen intensament per convertir aquest somni de llarga data en agricultors de blat en una realitat. La investigació inclou el mestissatge de cultius anuals de blat amb espècies d’herba de blat, amb l'objectiu de crear un blat millorat que pugui proporcionar beneficis addicionals als agricultors i als consumidors.

Els avantatges potencials del blat perenne són increïbles. Reduiria les hectàrees que hem de sembrar cada primavera, reduint dràsticament el capital gastat en combustible, maquinària, i la mà d'obra i, per tant, reduir el cost de producció. També superaria les males herbes anuals, desenvolupar sistemes radicals extensius per treure aigua i nutrients, i possiblement ser pasturats per bestiar i altres tipus de bestiar. finalment, combatria el canvi climàtic segrest enormes quantitats de carboni, a causa dels anys sense conrear ni plantar i del creixement de temporada completa que empraria, traient-lo de l’atmosfera i guardant-lo al sòl.

El desafiament del blat perenne és la sostenibilitat econòmica. Els darrers prototips produeixen aproximadament 50 per 70 percentatge del que podem collir actualment a partir del blat de primavera. Això és bo, però no prou bo: Suposo que si un blat perenne pot produir de manera fiable a un ritme de 70 o 80 per cent, pot ser factible a la meva granja, sempre que les llavors siguin funcionals per desenvolupar productes alimentaris i de forn.

A més, hauria de fer-ho de manera constant: Si es produïa blat perenne a 80 per cent el primer any i després es redueix a 30 per cent el segon i el tercer any, no funcionaria. Hauria d’actuar a un alt nivell durant les temporades.

Són grans demandes, però l’agricultura de blat és una gran feina. Al mercat mundial del blat, competim amb Rússia, els Estats Units, Austràlia, la UE, i alguns dels països de l'antiga Unió Soviètica com Ucraïna i Kazakhstan.

La bona notícia és que els científics estan treballant en el problema, i estan motivats per enormes beneficis econòmics i mediambientals.

Això em fa esperançar el futur del blat perenne. Ja hem vist tants avenços tecnològics en l’agricultura, des de la benedicció de la modificació genètica fins a l’aparició d’equips alimentats per GPS.

De fet, molts cultius familiars són perennes—no només pomes i altres arbres fruiters, però alfals, espàrrecs, i més.

Per què no el blat??

Clica aquí fer una donació a la Xarxa Global de Pagesos.

Per obtenir més informació sobre com el GFN permet als agricultors compartir idees amb una veu forta, feu clic aquí.