He viscut tornados i calamarsades—però mai he vist res com el dret que va esclatar a Iowa i al Midwest l’agost 10.

Només en els darrers dies la vida a la meva granja ha tornat a una cosa que s’assembla a la normalitat. Durant gairebé tres setmanes, hem estat netejant, ajudar els veïns, i avaluar el dany massiu.

La meva família té més sort que molts dels meus companys de Iowans. A la nostra granja, prop de la ciutat de Mount Vernon, la tempesta va causar molts danys als arbres, edificis, i contenidors de gra. També ens va aplanar o malmetre gran part del blat de moro. Encara no estem segurs de la quantitat que recuperarem.

Però en tants llocs la devastació és molt pitjor.

A només una milla al nord de nosaltres, no queden molts contenidors de gra i els camps sencers de conreus són eliminats. Les restes físiques són prou dolentes, però la devastació emocional pot ser encara pitjor. Els agricultors van veure com el treball d’una temporada desapareixia en un instant de fúria de 45 minuts. Per a molts, la recuperació trigarà anys.

Els danys econòmics són greus, però esperem que molts tinguin algun tipus d’assegurança que els ajudi a gestionar aquesta pèrdua. Encara no tenim una estimació precisa del dany i probablement mai no ho farem, però els funcionaris estatals sí dit això 10 milions d’hectàrees de conreu—un terç del total d’Iowa—va sentir els efectes. S’estima que els rendiments del blat de moro a les zones més afectades cauran a la meitat.

Però la muntanya russa emocional i la incertesa dels preus de les collites, les guerres comercials i el clima han creat un nivell d’estrès, em temo que serà més del que alguns poden suportar.

silhouette photography of man illustrationCom passa amb qualsevol negoci, l’agricultura està plena de riscos. Fem tot el possible per controlar-ne alguns. Lluitem contra les males herbes, plagues i malalties amb productes de protecció de cultius. Prevem l’erosió del sòl i l’escorrentia cuidant i gestionant els nostres camps amb cultius de coberta i mètodes de no sembra. Fins i tot podem tolerar alguns períodes secs i períodes humits si plantem cultius transgènics amb certes característiques, tot i que al novembre és impossible saber-ho (quan comprem llavors) el que voldríem tenir a l’estiu (quan creixen els nostres cultius).

Simplement no podem fer gaire sobre el temps. Estem a mercè del sol i la calor, la pluja i el vent. Simplement hem de conviure amb ell i fer el possible.

Això inclou esdeveniments estranys com tornados i tempestes de pedregada. Tot i així, solen concentrar la seva ruïna en zones relativament petites. The dret, per contra, va recórrer centenars de quilòmetres, de Nebraska als Grans Llacs, en un camí que tenia desenes de quilòmetres d’amplada. Els vents més forts van bufar fins a 140 quilòmetres per hora—l’equivalent a un huracà de la categoria quatre.

Gairebé no vam tenir cap avís. La previsió aquell dia havia exigit vent i pluja, però fins a aproximadament no sabíem la gravetat del dret 45 minuts abans que toqués. Vaig córrer cap a casa després de deixar l'equip a la nostra granja, embarrat a la casa, preparat per a una interrupció elèctrica, i va empènyer la meva família al soterrani.

Un cop passat el dret, Vaig fer una ràpida enquesta de la meva granja i vaig anar a la ciutat, on faig de bomber voluntari. Hem buscat gent que necessitava ajuda i hem eliminat les deixalles. Espero no tornar a veure mai més aquest nivell de danys generalitzats.

Aquesta ha estat la meva vida mentre continuem la neteja a la nostra granja i ajudem els veïns i la família.

Mirant cap enrere, si hagués prestat més atenció a les meves vaques i vedells, Podria haver sabut del desastre que ve. Sembla que tenen una idea del que està en camí. Busquen zones baixes i s’amunteguen junts. El seu instint de supervivència els serveix molt: El meu ho va aconseguir a través del dret.

També ho feien les meves soja, que són menys vulnerables que el blat de moro a les violentes tempestes que produeixen un vent important.

Alguns dels meus blat de moro encara queden, sobretot a les zones on hem practicat l’agricultura sense conreu. En no donar la volta al sòl, l’hem fet més saludable. Les arrels de les plantes s’enfonsen més profundament. Les tiges es fan més fortes. Encara que, ni tan sols el millor blat de moro pot perdurar els vents de l’huracà, però la meva observació general és que el blat de moro en camps sense conreu ens va donar un millor rendiment.

Gran part del blat de moro del camí de la bèstia conegut com a Dret està doblegat o aplanat. Intentarem recuperar part del gra, però no sabem què esperar. En diversos llocs, encara que, hem patit una pèrdua total i tractarem aquestes conseqüències el proper any.

L’agricultura és un negoci ple de risc. Ens recorda el poder de la Mare Natura i la nostra incapacitat per controlar allò que ens envia. És una realitat a la qual s’enfronten tots els agricultors: Els nostres mitjans de vida sovint giren al voltant d’alguna cosa que no podem controlar. Per a mi, aquest és l'aspecte més frustrant i desafiant de la criança de productes segurs per alimentar, alimentar i vestir el món. I l’estrès i la incertesa acumulats pesen sobre les nostres famílies.

Quan entrem en la fase final d’aquesta temporada de creixement, ens enfrontem a moltes incògnites.

Collirem el que puguem i continuarem treballant dur. Perseverarem, continuar malgrat els riscos, que gestionarem i suportarem.

Això és el que fan els agricultors.

Clica aquí fer una donació a la Xarxa Global de Pagesos.