La UE últimament canviava el seu procés d'aprovació de cultiu de biotecnologia per permetre membre països rebutjar plantació cultius biotecnològics, tot i són determinats per ser segur per la Autoritat Europea de seguretat alimentària (EFSA). This was done to supposedly make it easier to gain approval for importing biotech commodities. La Comissió de la UE és ara suposadament considerant permetent països membres a també optar fora d'importació de cultius biotecnològics.

The option to reject planting of biotech crops was seen as reasonable because some individual countries had already rejected planting and the overall approval process for importing had been slowed down by the planting issue. EU livestock and poultry producers depend on imports for over 80 per cent dels àpats de proteïna utilitzada en la UE i els principals exportadors de soja i farina de soja, EUA, Brasil i Argentina, grow mostly biotech soybeans. The feed suppliers would have to pay a premium price to encourage farmers in exporting countries to grow and segregate commercial volumes of non-biotech soybeans for the EU market.

La Comissió de la UE està considerant tres opcions, segons un informe de U dins. Comerç. The Commission is circulating an internal document including the “desactivació” proposta d'aliments i pinsos importacions, no change at all to the authorization process and changing the voting for member country committees to approve or reject an authorization application from the current qualified majority to a simple majority. A decision is expected in late April.

Actualment hi ha 17 applications for authorization of biotech traits waiting at the Commission to be approved. They have been determined to be safe by the EFSA, but were not approved or rejected by qualified majorities of committees of member countries. Some analysts believe that some or all of those applications will be approved before the rules are changed, però aquest mateix argument es va fer abans de la plantació de decisió i es va convertir per no ser cert com la Comissió no van prendre decisions sobre la 13 aplicacions llavors a l'arxiu..

Leaving these products unapproved for import has risks. For feed imports, la UE permet no més de 0.1 per cent de varietats no aprovats, if those traits are pending in the approval pipeline. The EU has a zero-tolerance policy for all other unapproved traits. Com u. proveïdors après amb la Xina i MIR 162 blat de moro, on la tolerància va ser zero, rejected loads of grain because of small amounts of unapproved biotech traits can be costly. Current EU laws require food companies to label any product that contains more than 0.9 contingut biotec percentatge, encara que la carn d'animals criats en gra biotec no ha de ser Etiquetat.

U. livestock and poultry feed commodity suppliers and EU feed manufacturers have sent letters to the Commission stating their concerns. In a mid-March letter to the Commission, l'u. Biotech Crop Alliance stressed that this review of procedures for approval of imports adds uncertainty to a process that has been slow and suffers from political interference. The Alliance called on the EU to maintain a single market based on sound science and meet its WTO sanitary and phyto-sanitary (SPS) commitments. A policy covering the low-level presence of biotech traits must be commercially feasible. The letter concluded by pointing to the market opening goals the Commission has for negotiations with the U.S. en el comerç transatlàntic i Associació d'inversió (TTIP) Conveni comerç.

A finals de març, 14 European agri-food industries sent a similar letter saying that the Commission should be focused on timely approval of biotech food and feed products for import and not include a proposal to allow member countries to opt-out because that would fracture the internal market and jeopardize a founding principle of the EU. The EU groups also called for the Commission to allow for low-level presence of biotech products. The Commission has thus far has shown no signs that it is considering a change in that policy. The European agri-food industry groups have repeatedly asked the Commission to end what the industry letter calls a “‘ de facto’ moratòria sobre autoritzacions de tret de biotecnologia” perquè no han estat aprovats des de novembre 2013.

Mentre que la Comissió de la UE està sentint essencialment el mateix missatge d'ambdós costats de l'Atlàntic, there is a concern whether anyone is listening. U dins. Comerç s'informa que el nou President de la Comissió Jean-Claude Juncker deia el Parlament Europeu el juliol passat abans d'ocupar oficina, “La Comissió ha de ser en una posició per donar que la majoria mostra dels governs elegits democràticament almenys el mateix pes com assessorament científic, especialment quan es tracta de la seguretat dels aliments que mengem i l'entorn en què vivim.” That may be popular in some parts of Europe, però és incompatible amb 40 anys de international regles on ciència ha guanyat sobre no-ciència, protectionist trade barriers. President Juncker directed EU Commissioner for Health and Food Safety Andriukaitis to conduct a review of the authorization process for biotech traits within six months of taking office in November 2014.

Si visites del President són representatives de les altres membres de la Comissió, Aquest serà el canvi significatiu de les comissions passades que en general, amb poques excepcions, come down on the side of science. This has far wider implications than just biotech crops; meat food safety and trade is one obvious issue. Negotiating trade agreements like TTIP or a restart of the WTO Doha Round would have added uncertainties. President Juncker does have a point in that most politicians will seldom go where they perceive the people do not want to go.

The question of importing biotech livestock feed will likely be settled as an EU domestic policy issue. Com es va assenyalar anteriorment, producció de bestiar i aviram és dependent de la importació llavors oleaginoses, sobretot de soja, and high protein meals like soybean meal. Replacing them with domestic supplies is not doable at reasonable prices. Paying more to import non-biotech soybeans and meal would raise the cost of producing meat and lead to more imports raised on biotech corn and soybeans. Blocking those meat imports would have WTO trade commitment issues. If EU consumers want to primarily consume domestically produced livestock and poultry products and politicians want to avoid long-running trade policy issues, importació de biotecnologia alimentar mercaderies és el millor resultat.

 

Ross Korves és un comerç i analista de política econòmica de veritat sobre comerç & Tecnologia (www.truthabouttrade.org/). Segueix-nos: @TruthAboutTrade i @World_Farmers a Twitter | Veritat sobre comerç & Tecnologia en Facebook.