La sisena ronda del comerç transatlàntic i Associació d'inversió (TTIP) converses entre l'u. i la UE està programat per a la setmana de juliol 14-18 a Brussel·les, Bèlgica. A recent Senate Finance Committee hearing on trade rule enforcement highlighted the issues related to soybeans and chicken meat. These issues are long-running disputes that must be resolved for the negotiations to move forward. The talks are only a year old and the difficult issues are now beginning to be addressed.

Les qüestions principals soja esbossat per l'Associació Americana de soja (ASA) are biotechnology issues that also apply to corn. The ASA has asked the Administration to make trade in biotech commodities and products a top trade policy priority. Four changes must be made by the EU before the agreement is completed or be incorporated into the agreement.

El primer pas és per complir amb la normativa de la UE i terminis per prendre decisions basades en la ciència a productes biotecnològics per importar. This includes improved timeliness of European Food Safety Agency scientific reviews and Member State or Commission decisions. Regulatory delays in importing countries have costly impacts on the entire U.S. cadena de valor i pot conduir a dilatòries llançament comercial d'un tret nou. ASA has joined 14 altres associacions de comerç nacional essencials per formar l'u. Aliança de cultius biotecnològics (USBCA), que està treballant internacionalment a trobar un consens sobre com aconseguir les aprovacions reguladores biotec sincrònic.

El segon pas ha de ser l'establiment de toleràncies comercialment significatius de la presència de baix nivell (LLP) d'esdeveniments biotec aprovats pel nord-americà. regulatory authorities but not by EU regulatory bodies. The current tolerance level is zero. If approvals were internationally synchronized, això no seria un problema.

La discussió global sobre LLP no ha avançat, i ASA creu u. lideratge en aquest tema és fonamental per portar altres països a la taula.

El tercer pas és un punt menor per ara, but one that sets a bad precedent and is inconsistent with the EU’s WTO commitments. Poland has an unjustified law which bans the use of biotech ingredients in animal feed. Implementation has been delayed until 2017, però no té cap base en Ciències i restringeix comerç i ha de derogar.

The last step is a big one. The EU’s mandatory traceability and labeling requirements of biotech crops must be modified or replaced with non-discriminatory rules that allow food manufacturers to market – and consumers to choose – GMO-free products without stigmatizing all other food products that contain ingredients produced via non-organic, modern or traditional agricultural practices. En 1999 i 2004, la Unió Europea va adoptar lleis i normes que exigeixen que productes que contenen més de 0.9 percent of a biotech ingredient be labeled. Rather than face negative reactions by consumers to pejorative labels, empreses d'alimentació va reformular els seus productes, efectivament eliminació derivat de biotecnologia dels aliments en EU supermercats i restaurants.

The purpose of the biotech labeling requirement is supposedly to provide information to EU consumers who wish to purchase non-biotech products. Establishing voluntary labeling standards for non-biotech foods could have accomplished the same objective without distorting trade. A WTO Member is obliged to choose a less trade-restrictive measure if one is reasonably available.

The ASA brought up WTO commitments several times. They argue that if the WTO members respected their obligations about establishing rules and regulations based on science and risk assessment, current trade barriers would disappear. ASA believes that WTO enforcement tools exist, però té una major focus en treballar amb socis comercials importants per treure les barreres al comerç a través de negociacions per resoldre problemes sense litigis.

ASA explained that WTO litigation has already been tried. En 2003 a WTO panel ruled that the EU was guilty of undue delay in the processing of applications. L'u. govern va empènyer fort per canvis en les pràctiques d'EU, i la situació millora lleugerament, as the moratorium on processing applications was removed and the EU Commission restarted the approval process. Delays persist, i continua important interferència política en el procés de gestió del risc.

ASA also noted that statements have been made by EU negotiators that no biotech laws or regulations will be changed as a result of a new agreement. Trade agreements by their very nature require some changes in laws and regulations by all parties to implement agreements.

El Consell Nacional de pollastre (NCC) had a very straight forward message. They have been shut out of the EU chicken market since 1996 perquè utilitzen aigua clorada hiper per combatre la potencial contaminació superficial de pollastre que ha estat aprovat per la seguretat alimentària & Servei d'inspecció (FSIS) d'USDA, but that is not accepted by the EU. Every week, U. ciutadans amb seguretat consumir aproximadament 156 milions de pollastres, yet FSIS-inspected chicken is somehow unsafe for European consumers. Several attempts have been made to resolve the issue, però cap s'han traduït en la resolució de la controvèrsia. TTIP would only be of value for the U.S. indústria de pollastre si aquest sanitari-fitosanitaris (SPS) barrier were removed. The NCC reported that Germany’s Chancellor, Angela Merkel va dir que mai permetria u. pollastre per ser importades a Europa.

Les qüestions SPS associat amb soja i pollastre són només dues de les moltes raons que els líders de la indústria es mostren escèptics que un acord de TTIP, inclou aspectes agrícoles, will ever be concluded. The SPS issues have become so intertwined with EU politics that it is unimaginable that they would be pulled apart. But the EU political leaders knew all this before they pushed ahead with the talks. The only approach the U.S. govern pot utilitzar per aconseguir un satisfactori resultat és aguantar ferm en la ciència de les qüestions i els compromisos de la UE WTO.

Ross Korves és un comerç i analista de política econòmica de veritat sobre comerç &Tecnologia (www.truthabouttrade.org). Segueix-nos: @TruthAboutTrade en Refilar |Veritat sobre comerç & Tecnologia en Facebook.