Discussions surrounding the recently completed fifth round of talks on the U.S.-EU Transatlantic Trade and Investment Partnership became heated as interest groups in agriculture on both sides staked out positions. This was a change from earlier talks when sharp differences were down-played. The exchanges made the differences more obvious, però va destacar les perspectives reals de canvi.

The talks have a couple of interesting components that attract stakeholder input during the talks and provide information out flow after the talks. Negotiators take a break in the middle of the talks and receive information from stakeholders in public forums. Issues raised in public are then harder to avoid in private meetings. At the close of the week of negotiations, els dos principals negociadors, Dan Mullaney per a l'u. i Ignacio Garcia Bercero per la UE, celebrat una roda de premsa conjunta.

L'Institut americà de carn en el fòrum públic va plantejar la qüestió de la UE importació u. beef from cattle fed growth hormones. EU officials responded that there was no possibility of that happening and the U.S. industry should have more realistic goals like increased quotas of hormone free-beef. In the closing press conference, Mullaney dels EUA. emmarca l'assumpte com "edifici a les normes en l'organització mundial de comerç SPS mesures de, la utilització de la ciència, the use of risk assessment with respect to these measures.” Bercero of the EU took the angle of, "Boví tractada hormona és una cosa que es prohibeix la legislació de la Unió Europea, and certainly we would not envisage any changes of our legislation.” The U.S. ha guanyat abans a l'OMC sobre la ciència, però la UE no ha canviat la Llei.

Biotech seed traits were also brought up in the press conference. Bercero said, "No és que els OMG estan prohibits a la Unió Europea. Més de 50 Els OMG han estat autoritzats. But there is an established procedure that needs to be followed before any GMO is authorized…” Mullaney came back again to WTO obligations, però va reconèixer, "La nostra preocupació en la seva majoria ha amb el funcionament de la regla i no el propi Reglament, per se."

A la roda de premsa, a member of the French media asked about “American chicken with bleach.” That was a question concerning the EU allowing the import of chicken meat from the U.S. rinsed with chlorinated water as a pathogen reduction treatment. Mullaney said again that this is a food safety issue based on science and risk assessment. Bercero agreed this is a food safety issue and that the EU Commission would be guided by scientific analysis by the European Food Safety Administration.

L'u. Institut de vi, en representació de cellers de Califòrnia, una de les qüestions més difícils-geogràfica indicadors adreçats (GI). Després de la 30 anys de discussions, en 2006 l'u. i la UE adopta l'EU-U. S. Agreement on Trade in Wine. The Institute believes its provisions remain relevant and urged negotiators not to alter them in any way, argumentant que el país compta amb un dels sistemes de regulació més rigoroses en el món per protegir els noms de lloc per a tots els productors de vi.

Segons els informes per U dins. Comerç, proposta més controvertit de la UE és parlar 17 vi que els noms de l'u. considera “semi-genèric” noms sota la 2006 acord i 75 kinds of cheese. The European Committee of Wine Companies gave a presentation generally at odds with the Wine Institute. The total EU list of 200 items is larger than what the EU Commission has pursued in other free trade agreements. That is not surprising given the broad range of agricultural products produced in the U.S. The EU Commission sees a victory on some GI issues as necessary to cover other changes it may have to accept. No changes on the GI issues may result in a failure to reach an agricultural agreement. This is not the first time that concerned has been voiced.

U. agriculture has more than a passing interest in regulatory reforms as a major buyer of inputs. Pesticides and chemicals were reported to be among the list of industries discussed. The Food and Drug Administration and the Environmental Protection Agency were among the U.S. regulators who sat in on the week of meetings. Regulatory cooperation will not be a one-size-fits-all policy and will differ by industry. Mullaney noted in his closing press conference opening remarks, "El nostre treball en l'espai regulador i en unes altres àrees està resultant difícil, però no eren inesperats aquests reptes".

Both sides made initial offers on tariff reductions after the March meeting and are planning to make second offers before they meet again in July. Mullaney in the press conference said the U.S. offers were consistent with moving toward zero tariffs. Bercero said, "Hem tingut una bona discussions tècniques sobre les ofertes de tarifa inicial, i crec que en aquest moment, cap interès particular en marxa enrere, much more in looking forward.” There is concern on the U.S. costat que la UE no disposats a arribar a zero tarifes sobre productes agrícoles sensibles com el porc i vedella.

There is a sense that the trade ministries of both governments are still trying to establish the talks as a serious exercise with a positive potential outcome. Mullaney felt a need to include in his closing press conference opening statement, "El nostre objectiu, senzillament, és reduir les barreres i els costos que sorgeixen a causa de diferències innecessaris normatius i normes entre les nostres dues economies, mantenint, No obstant això, alts nivells de salut, seguretat, and environmental protection.” Bercero expressed similar thoughts.

Per primera vegada des de les xerrades es van proposats dos anys, there is a sense that negotiators are tackling the serious issues. Some analysts are suggesting that negotiators are trying to deal with some of the smaller issues and preparing to deal with the larger ones in 2015. Fins ara, there appears to be very few easy issues. The negotiators should push ahead in round six like they did in round five and stakeholders should stay engaged until something that once appeared to be impossible becomes of interest to both sides.

Ross Korves és un comerç i analista de política econòmica de veritat sobre comerç &Tecnologia (www.truthabouttrade.org). Segueix-nos: @TruthAboutTrade en Refilar |Veritat sobre comerç & Tecnologia en Facebook.