Nord-americà de lliure comerç (NEFTA) tenia el seu XX aniversari de la implementació de gener 1, 2014. Quan el President Obama es reuneix amb mexicà Nieto i primer ministre de Canadà Harper en els dirigents nord-americà’ Cim el febrer en Mèxic, una pregunta lògica seria el que ve a continuació a reenergize NAFTA per integrar més l'economia dels tres països per augmentar la competitivitat en els mercats globals.

Algunes persones encara vol discutir sobre llocs de treball i les inversions ser guanyat o pèrdua, però la realitat és que els productors i els consumidors en els tres països que voregen l'altre vols han perseguit transnacional comerç, amb o sense TLCAN. Vols assumir els funcionaris del govern amb les armes de carreteres i trens a la frontera i en aeroports i ports per evitar el comerç de naturalment ocórrer. NAFTA era únic en el seu temps com a un acord de comerç lliure genuïna amb provisions per a la majoria d'indústries.

Liberalització del comerç es produeix en els tres països abans del TLCAN. L'u. i Canadà van ser membre fundador de l'acord General sobre aranzels i (GATT) format en 1947 desfer les altes tarifes industrials de la dècada de 1930. Les negociacions de l'Uruguai ronda del GATT que inclou l'agricultura per primera vegada va començar a 1986 i acabava en 1994 amb la creació de la organització mundial del comerç (OMC) en 1995. Les negociacions del TLCAN havia començat i va concloure en el termini de principi i fi de les converses del GATT el comerç més lliure per a l'agricultura.

Després d'anys de proteccionisme comercial i comerç limitat, Mèxic va unir el GATT el 1986 i va participar en la Ronda Uruguai de negociacions. En la dècada de 1990 Mèxic unilateralment baixat alguns comerç agrícola i barreres d'inversió, que crear una via cap a NAFTA que elimina tots els aranzels i quotes en el comerç agrícola per 2008. Canadà-EUA. Acord de lliure comerç, va entrar en vigor a 1989 i fou integrat en NAFTA en 1994. Que s'elimini tota la tarifa i quotes a l'agricultura per ambdós països, excepte productes lactis per ambdós països, cacauets, cotó i sucre per l'u. i aviram i ous, Canadà.

Donada la gran població en l'u. en comparació amb Mèxic i la producció de cultius de productes bàsics com el blat de moro i soja, no és cap sorpresa que segons l'USDA estima l'u. compra 75 per cent de les exportacions agrícoles mexicans i subministraments 73 per cent de les importacions. Els percentatges són més petites per a Canadà, amb l'u. compra 50 percentatge de les exportacions agrícoles de Canadà i subministrament 59 per cent de les importacions. Comerç agrícola Mèxic-EUA és en gran mesura complementària (cada exporta productes diferents), amb grans, llavors oleaginoses, carn, i productes relacionats comptabilitat per a les tres quartes parts dels EUA. Exporta a Mèxic i cervesa, verdures, i fruita comptabilitat per dos terços dels EUA. importacions agrícoles de Mèxic. Gran part del Canadà-EUA. comerç intraindustrial és (cada exportació a l'altre en certes indústries) com cereals i menjars i vedella i porc.

NAFTA també ha animat la inversió estrangera directa proporcionant tractament igualitari dels inversors estrangers com nacionals i prohibir certes normes d'actuació–com una quantitat mínima de contingut domèstic en producció–per a les inversions estrangeres. Empreses que han desenvolupat experiència en un dels països pot aplicar en l'altre dos sense govern imposat límits.

Èxit del NAFTA, com una àrea de comerç és en part a causa de la seva geografia, que, Òbviament, no va a canviar. Els tres països són més de dues vegades la mida d'Europa en l'àrea amb gairebé tantes persones. Tenen ports en els Oceans Atlàntic i Pacífic que permet per a un comerç eficient en matèries primeres agrícoles, energia i elements manufacturats com automòbils. Els oceans també proporcionen un buffer de seguretat nacional. Recursos naturals i terres conreables són relativament abundants amb sistemes de transport del riu. Aquests elements en comú que els tres països un centre per a tot tipus d'activitat econòmica global.

Mèxic pot ser considerat com la part més feble de l'àrea de comerç, però és de fet la seva part més dinàmica. La seva escala inferior-salari ofereix la possibilitat de mantenir la fabricació a la zona que altrament vols emigrar a altres regions del món. Piscina de treball de Mèxic s'espera que creixi per 58 per cent entre 2000 i 2030. Mentre que gairebé la meitat la gent encara viuen en la pobresa avui, tindrà una creixent classe mitjana com continua integrar amb l'u. i les economies de Canadà. Actuacions ja representen un quart de totes les exportacions mexicanes i una planta de fabricació enorme per la companyia canadenca Bombardier farà un exportador aeroespacial. Alt-tecnologia exportacions van representar el 17 percentatge de Mèxic PIB. Mèxic té molts problemes, com es veu cada dia en informes de notícies, però el creixement econòmic impulsat per la inversió exterior en indústries d'exportació ajudarà al país superar-los.

Els tres països tenen clandestí anaban en perseguir un nou acord de lliure comerç (TLC). L'u. amb set altres països de Sud-Amèrica, Àsia i Oceania havia estat negociant una associació Trans-Pacífic (TPP) FTA des 2010. Canadà i Mèxic independent de l'altre voler unir-se a 2012, i van ser acceptades. El grup TPP ara ha crescut per dotze països, incloent-hi Japó. Si té èxit, el FTA tindrà els tres països a un nou nivell d'integració.

L'u. ha fet un pas més en el comerç amb l'obertura de converses amb la UE en un comerç transatlàntic i l'Associació d'inversió (TTIP). Canadà completat un conveni amb la UE i TTIP l'any passat s'espera similar a, però més ampli. Mèxic també ha tingut un acord comercial amb la UE des de 2000. L'u. cal portar Mèxic com a soci de ple en les converses TTIP. Que vols complicar el procés, però seria millor que adobant junts alguna cosa després del fet reconèixer que Mèxic és indissociable de l'u. i Canadà en comerç. Mèxic ha apostat per lliure comerç mitjançant la negociació 14 FTAs.

El TLCAN és una agrupació geopolític que és únic en el món i ha tingut poder de permanència en el comerç mundial. Les negociacions TPP i TTIP són oportunitats per als EUA, Canadà i Mèxic a cooperar més el benefici de tots tres països. Una cooperació més estreta requeriria fluxos més ràpid de productes en les fronteres, més harmonització de regulacions governamentals i altres canvis que vols reduir costos i ser més en millorar la competitivitat internacional.

Ross Korves és un comerç i analista de política econòmica de veritat sobre comerç & Tecnologia (www.truthabouttrade.org). Segueix-nos: @TruthAboutTrade en Refilar | Veritat sobre comerç & Tecnologia en Facebook.