El nombre d'acords de lliure comerç bilateral i regional (FTAs) has grown rapidly in the last ten years. Some analysts have questioned the wisdom of FTAs because they can distort markets and divert trade from nonmember exporters. A recent study of older agreements by the Economic Research Service of USDA, Acords comercials recíproc – Impactes en la EUA. i proveïdors estrangers en producte i mercats d'aliments manufacturats, conclou que aquests acords han permès als exportadors augmentar el comerç amb importadors de país membre, amb desviació de comerç limitat.

L'estudi analitzat com 11 acords comercials recíproc (RTA) amb 69 països participants van ajudar a les exportacions de la forma de mercaderia (productes semi-elaborats crus) i aliments manufacturats (cereal per esmorzar, brioixeria, pastes, dolços, cervesa, etc..) per a l'u. and other suppliers. La 11 acords van representar el 78 a 92 per cent del comerç agrícola durant 1975-2005. Ten of the 11 Assitència comerç ampliat bé la mercaderia i/o els mercats d'aliments manufacturats dels països membres. Nine of the 11 RTAs also expanded exports to a lesser degree to nonmember countries. A few agreements that typically granted very limited cross-border trade preference to developing countries failed to have a positive effect on member country trade.

Three agreements involved mostly developed countries. The EU had a 95 creixement per cent en el comerç intra-UE mercaderia aliments i un 93 per cent, augmentar en aliments manufacturats entre 1975 i 2005 en comparació amb no tenir un acord, una taxa de creixement de 3 per cent de anualment. The three NAFTA countries, EUA, Canadà i Mèxic, tenia un 8 per cent per any augmentar en el comerç d'aliments manufacturats entre 1989 i 2005 i un 3 percent annual growth in commodity foods. Over that same time, Austràlia i Nova Zelanda de l'acord d'estrènyer les relacions econòmiques tenia un 6 per cent per any augmentar el comerç en el valor dels aliments manufacturats i 3 per cent per any en aliments productes bàsics.

Entre els països en desenvolupament, l'acord de lliure comerç Andina (ANDE), Mercat comú centreamericà (CACM), Mercat comú per l'Àfrica Oriental i meridional (COMESA) i mercat comú de Sud-Amèrica (MERCOSUR) increased trade in both commodity and manufactured foods compared to having no agreement. The Greater Arab Free Trade Agreement (GAFTA) had no affect on trade in either category. The South African Development Community (SADC) només va augmentar el comerç intra-bloc en aliments productes bàsics, mentre l'Associació del sud-est asiàtic Nacions lliure comerç acord (L'ASEAN) i l'acord comercials preferencials sud d'Àsia (SAPTE) only had gains in manufactured foods. The authors believe the small land areas of ASEAN, SAPTE i GAFTA explicar la seva manca de creixement en el comerç de productes bàsics.

L'ASEAN va ser l'únic acord on comerç agrícola amb països de fora de l'acord va créixer més ràpid que el comerç intra-acord. The countries have similar comparative advantages in agriculture within the bloc and need to trade outside the bloc to meet their food needs. The GAFTA countries also appear to be uncompetitive internationally in both food categories, mentre els països SADC no són competitius en aliments manufacturats.

Països de l'ASEAN discriminen u. proveïdors d'aliments manufacturats amb exportacions declinant 3 per cent per any des 1993 compared to the estimates with no agreement. Other suppliers increased exports indicating that ASEAN is a relatively open market except for U.S. productes. COMERSA countries did not discriminate against U.S. aliments manufacturats, però altres exportacions proveïdor declinava 3.5 l'any.

The authors believe the growth in trade between non-member countries fits the concept that trade liberalization in one area “begets more liberalization.” It probably also reflects increased competitiveness from efficiencies caused by competition within the RTAs.

Les dades indiquen que el comerç desviament (països de bloc reorientar comerç des de baix cost, països. no soci cap a cost més alt, països de bloc) s'ha produït en els països de la UE, GAFTA and SAPTA. Because of the EU agreement, U. mercaderia exporta a països de la UE es va reduir de 1975 a 2005 per 66 per cent i no-EUA. proveïdors tenia un 29 percent decline compared to not having an agreement. The EU countries do not appear to discriminate against U.S. or other country suppliers of manufactured foods. GAFTA countries lowered imports of commodity and manufactured foods from the U.S. per 8-9 per cent de anualment des que va començar a 1998 i d'altres proveïdors, 3-4 per cent. U. mercaderia exporta a països SAPTE declinava 12 per cent per any de mitjana des de 1996, però no-EUA. suppliers had no declines. L'u. i altres països van patir desviament en aliments manufacturats amb l'u. desagregades per 10 per cent per any i altres avall 3 per cent.

Els autors van concloure, "La majoria de les 11 acords examinats en aquest estudi creat Comerç al mercaderia i elaborats els mercats mentre desviar comparativament petit comerç de proveïdors externs comercials, amb l'excepció de les importacions d'aliments productes bàsics per la Unió Europea. Aquesta troballa suggereix que els beneficis d'accidents de trànsit en general superen costos en el mercat internacional.

Some agreements not in the analysis like the U.S.-Central America FTA have come into force in recent years and will impact trading relationships. Més, hi ha dotzenes de nou conveni celebrat en els últims anys que inclouen alguns dels països en desenvolupament avançats, such as the U.S.-Korea FTA and the EU-Korea FTA. Studies on these in coming years will tell us more about how RTAs impact trade. Much has also changed in older agreements since 2005, l'últim any de dades per a aquesta anàlisi.

Interest in these agreements should not diminish the importance of the current WTO agreements or the value of a new one like the hoped for Doha Round agreement. All of these RTAs operate under the umbrella of WTO article XXIV as long as they apply to “substantially all trade”, which is open to interpretation. Despite valid concerns about RTA being ‘stumbling blocs’ to freer trade, the ERS analysis reinforces the concept of RTAs as ‘building blocks’ on the road to freer trade. Until a method can be designed to achieve consensus on a new WTO agreement, acords comercials recíproc seguirà creixent en importància.

Ross Korves és analista de política econòmica de veritat sobre comerç i tecnologia