Amb l'anunci que l'acord de lliure comerç U.S.-Columbia s'implementarà comença maig 15, it is an appropriate time to review the market changes for the U.S.-Central American-Dominican Republic Free Trade Agreement countries which have similar market issues. The agreement is between the U.S. i El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Costa Rica i la República Dominicana com a països independents.

Els sis països de CAFTA-DR tenen 48 milions de persones, són més propera geogràficament a l'u. que la majoria dels altres socis de comerç i tenen aproximadament la mateixa quantitat de comerç amb els EUA. as Australia. The agreements were signed in August 2004 i sobretot es va produir en vigor, excepció de Costa Rica, en 2006 i principis 2007. The Costa Rican agreement took effect on January 1, 2009. As a single market, CAFTA-DR és el setè més gran nord-americà. mercat agrícola després de Corea del Sud.

La meitat dels EUA. les exportacions va esdevenir duty free immediatament, incloent-hi qualitat talls de carn de, cotó, blat, soja, algunes fruites i verdures, processed food products and wine. Other products received improved access through tariff rate quotas, però els escalonat tarifes excés de quota fora sobre 15-20 anys. These include beef, carn de porc, mongetes seques, oli vegetal, aviram, arròs, blat de moro i productes làctics.

Utilitzant l'any natural 2005 com l'any base, el valor del dòlar de les exportacions agrícoles dels EUA. incrementat de $1.96 milions de dòlars per $4.47 milions de dòlars, un 128 percentatge d'increment. Cereals, sobretot blat de moro, el producte de valor més alt eren dos anys creixent 185 per cent de $340 milions en 2005 a $970 milions en 2011. Wheat was number two increasing from $260 milions a $610 milions, un 135 percentatge d'increment, mentre que menjar soja va ser número tres a $210 milions i $420 milions, un 100 percentatge d'increment. Rice rounded out the big four at $170 milions en 2005 i $180 en 2012, un 6 percentatge d'increment. Grain prices have more than doubled since 2005, so the volume increases are lower. Coarse grain volumes were almost unchanged at 3.2 milions de tones mètriques (. MMT); blat per des 1.5 . MMT a 1.8 . MMT, un 20 percentatge d'increment; farines de soja cap amunt de 910,000 MT a 1.0 . MMT, un 10 percentatge d'increment; i arròs avall 760,000 MT a 490,000 MT, un 36 percentatge disminució.

Substantial changes have occurred in the smaller volume and value products. Soybean oil exports increased 93 per cent en volum 137,000 MT, mentre que augmenta gairebé 400 per cent en valor. Red meat increased 244 per cent en volum 55,000 MT i 366 per cent en valor. Dairy products increased 68 per cent en volum 42,000 MT, i 122 per cent en valor, i l'augment de volum de carn d'aviram 97 per cent a 136,000 MT i 143 per cent en valor. Other products were also active: processats de fruites i verdures més que doblat, entrepà d'aliments van augmentar 80 per cent, cereals d'esmorzar 70 percentatge i fruita fresca 60 per cent.

Els sis països ja tenia accés preferent importació a u. mercats sota la iniciativa de la conca del Carib (CBI) i nació més afavorida (MFN) preferències per a països en desenvolupament. Almost all agricultural items were entering tariff free. The value of imports increased from $3.1 mil milions al 2005 a $5.7 mil milions al 2011, un 84 percentatge d'increment. Bananas and plantains were the largest import items in 2005 en una base de dòlar a $650 milions seguit de cafè unroasted a $600 milions. Those roles were reversed in 2011 amb cafè unroasted en el número u a $1.49 milions i plàtans i els plàtans a $1.21 milions de dòlars, junts a 47 per cent de les importacions en 2011 amb volums per sobre 10 per cent. Other fresh fruit was $420 milions en 2005 i $1.4 mil milions al 2011 i sobre 28 percent in volume. Raw and processed sugar and sweeteners imports were $340 milions en 2005 i $530 milions en 2011.

L'u. is also gaining on sanitary and phyto-sanitary issues that are equal in importance with tariff reductions. Els països CAFTA-DR encaminem cap a reconèixer l'u. meat inspection system as equivalent to their own which will simply exporting meat. Com es va assenyalar anteriorment, carn vermella volum pujava 244 pujava per cent i avicultura de carn 97 per cent. Countries that emphasize tourism are growing markets for U.S. carn. Més integració de l'agricultura entre els països serà útil en temes com el control de plagues malalties de fruites i verdures i bestiar.

The Obama Administration has also used the labor policy provisions of CAFTA. In August of last year, U. Representant de comerç Ron Kirk en una carta a la guatemalenc ministre d'economia va demanar un panell d'arbitratge "pel que fa a l'efectiva execució de les lleis laborals guatemalenca relacionats amb el dret d'Associació, el dret a organitzar i negociar col·lectivament, and acceptable conditions of work.” The U.S. had earlier asked for consultations on the issues which did not resolve them. The establishment of an arbitration panel was required upon request of the U.S. The case is ongoing.

L'u. continues to face increased competition in these markets as CAFTA-DR countries sign FTAs with other countries such as the EU. An advantage in these markets is that the U.S. was first with an FTA rather than catching-up with other countries. Increased trade among the six CAFTA-DR countries has also occurred.

The greatest growth has occurred in the further processed and consumer-oriented products as would be expected. L'u. was the primary supplier of the basic commodities where lack of sufficient domestic production has long driven increased trade. Some of the largest tariff reductions are in processed and consumer products and more tariff reductions and increased tariff rate quotas will occur in the immediate years ahead. The Foreign Agricultural Service notes that they continue to work to improve the transparency and predictability of TRQ administration in the region and reduce delays in approving some registrations and certificates.

The long-term growth for these markets will ultimately be determined by economic growth and a larger middle class. Economic growth in 2011 s'estenia des 4.5 per cent a la República Dominicana a 2.0 percent in El Salvador. The World Bank’s Cost of Doing Business index for 183 països trobat sis països CAFTA classificats de Guatemala a 97 to Honduras at 128in the ease of doing business. Regardless of the rate of market growth, CAFTA-DR dóna u. proveïdors agrícoles una posició competitiva en aquests mercats.

Ross Korves és analista de política econòmica de la veritat sobre comerç & Tecnologia