El terratrèmol i tsunami associat han tingut un impacte sobre la producció agrícola i la capacitat d'importar aliments del Japó, ampli però estès dany sembla haver evitat. Aliments del Japó s'estima l'autosuficiència en una base calòrica pel Ministeri d'agricultura japonesa, Aliments i pesca de 41 per cent, i capacitat d'importació és tan important com la seva capacitat de producció nacional. Les importacions és probables que augmenti per cobrir el dèficit de la producció nacional immediat. Els canvis a llarg termini de les importacions serà impulsat per canvis en les polítiques de govern aliments.

 

Japó té la mida de Califòrnia i sobretot abrupte i muntanyós; només 11.6 per cent de la seva superfície es considera tuds i un altre 0.9 per cent és en cultius permanents. Té 10.5 milions d'hectàrees de conreu amb 60 per cent de regadiu. Comptes de l'agricultura de producció per a 1.1 per cent del PIB del país, amb 3.9 per cent de la força de treball emprada en l'agricultura. Granges comercials són petits per u. estàndards, una mitjana una mica menys de 5 hectàrees. Arrossars cobrir la meitat els camps de cultiu, però 30 per cent d'aquesta terra es desvia a altres cultius. Una mica menys de 20 per cent de terra d'arròs de la nació ha estat afectada i alguns terrenys pot canviar altra vegada a l'arròs en altres parts del país. Segons el servei agrícoles estranger d'USDA, subministraments de carryover d'arròs al Japó són sobre 34 per cent d'ús anual.

El dany més greu és el costat est de Honshu, l'illa principal, des de Tòquio a l'extrem nord. La illa agrícola de Hokkaido, al nord té molt menys danys. El mateix és cert de la part occidental de Honshu i la meitat sud de l'illa. Japó de sec temporada d'hivern va acabar sobre mitjans de febrer amb l'inici de la temporada de pluges. Abril-maig és el moment de plantació principal. Algunes de les terres inundades pel tsunami pot plantar aquest any si l'aigua pot ser drenada i deixalles de treu. Terrenys contaminats per sal es necessita com a mínim un any de ser restaurat.

Informes preliminars indiquen que els principals ports més danyats pel terratrèmol i del tsunami nord-est Honshu manejar productes principalment no agrícoles. Que importar gra es veu obstaculitzat per talls d'energia. Carns d'importació més entrar a través de ports del Sud que han rebut els danys. Escassetat d'electricitat ja s'han identificat com un problema general a les zones on les plantes nuclears han anat off-line, però Japó ha capacitat excedent de generació que pot ajudar a satisfer demandes immediates. La xarxa d'energia elèctrica està funcionant en la majoria del país i poder està sent desplaçat a zones que tenen línies operatives. Majoria dels molins de pinsos i ramaderia estan situats a la part central del país segons Parr Rosson de Texas A & Universitat de M. Problemes entrant menjar en zones amb danys infraestructures pot reduir la carn, producció de llet i ou.

Impactes a llarg termini de radiació fuites de plantes nuclears amb discapacitat en la producció agrícola no formen part de les avaluacions actuals.
Segons el Ministeri d'agricultura, Aliments i pesca les estimacions de 2008, rangs de l'autosuficiència de 96 per cent dels ous, 95 per cent d'arròs, 80 per cent per a verdures, 70 per cent per a la llet i productes làctics, 56 per cent per a carns, 41 per cent per a fruita, 26 per cent de pinsos cereals, 14 percentatge de blat i 6 per cent de soja. La alta autosuficiència dels ous, làctics i carns són possible gràcies a les importacions de pinsos cereals i soja destinats a menjar de bestiar i aviram.

Estimacions d'USDA que Japó importat sobre $40 mil milions de productes agrícoles a 2009, que l'importador tercera després de l'u. i la UE amb l'u. subministrament gairebé 30 per cent del total. Els deu països de la Associació de Nacions del sud-est asiàtic (L'ASEAN) van ser el proper més gran a 14 per cent, seguit de Xina i la UE en sobre 11 per cent cada i Austràlia a 7 per cent. Compte de carns per sobre 20 per cent de les importacions en una base de valor, seguit de cereals, aliments processats i llavors oleaginoses. Japó és importador més gran del món de la carn en una base de valor. La demanda de carn pot decaure a causa de la pèrdua d'ingressos en zones amb els danys econòmics més importants.

U. exportacions agrícoles al Japó de $13.1 mil milions al calendari 2010 estaven dirigits per blat a $3.02 milions de dòlars, seguit de porc al $1.55 milions de dòlars, soja i productes a $1.33 milions de dòlars, totes les fruites, verdures i sucs a $1.27 milions de dòlars, altres menjars i ferratges al $0.85 milions de dòlars, blat a $0.79 milions i Bou i vedella al $0.55 milions de dòlars. Van representar el Japó 30 per cent dels EUA. exportacions de blat de moro, 6 per cent de soja sencera, 14 per cent de blat, 14 per cent de vedella, 28 percentatge de porc i 11 per cent de fruites, verdures i sucs. Japó podria fer compres immediats dels subministraments addicionals d'aquests productes amb mínim afecta als mercats. El condiciona a llarg termini podria ser satisfetes per l'u. i els altres proveïdors tradicionals.

El govern japonès ha de considerar canviar polítiques d'importació de productes agrícoles bàsics i productes d'alimentació per evitar l'augment dels preus de consum resultant de l'escassetat d'alguns productes. Disposa d'implantar grans aranzels sobre els productes de consum com la llet per a la fabricació, remolatxa sucrera i canya de sucre, i té els límits aranzelàries tarifa (TRQs) de blat, farina, mantega i llet en pols.

Fa uns quants mesos primer ministre Kan va fixar un termini juny considerar canvis en les polítiques agrícoles en la preparació per incorporar-se a les negociacions sobre l'Associació Trans-Pacífic (TPP) acord de lliure comerç. Les converses han estat continuada durant un any entre els nou països de la conca del Pacífic, inclosos els EUA, Austràlia i Nova Zelanda. Grans empreses japoneses han estat pressionant per a la participació, però l'agricultura japonesa hauria de renunciar a algunes restriccions d'importació. Fer canvis de política de comerç ara seria difícil, però importa restriccions que puja als consumidors’ cost dels aliments no són coherents amb un país competitiu internacionalment.

Les avaluacions inicials són que l'agricultura a nivell nacional serà dur menys èxit que algunes altres indústries, però se sentia interrupcions en el subministrament per part dels consumidors. Granges a la part nord-est de Honshu patirà l'impacte més gran i no pot tornar a la normalitat durant diversos anys. Altres zones poden afrontar l'escassetat d'entrada o tenen cost extra en el moviment de productes al mercat. Com el govern s'ocupa de qüestions immediates d'alimentació, Això també s'haurà de considerar llarg termini subministrament qüestions alimentàries i el paper del comerç.