Part del repte en el moviment cap a un comerç més lliure del món és l'oposició dels agricultors en països desenvolupats amb estat protegit no interessat davant la competència de lliure comerç. Japó és un exemple d'aquesta condició i esforços recents pel ministre japonès Naoto Kan unir-se a l'Associació Trans-Pacífic (TPP) negociacions de acord de lliure comerç han estat aturat per oposició dels legisladors en Sr.. Partit de Kan que representen zones de l'agricultura del país.

Segons l'anàlisi de l'organització per la cooperació i desenvolupament (L'OCDE), un grup de 31 països en desenvolupament més avançats i desenvolupats, Programes de suport al govern japonès en 2007-09 proporcionat 47 per cent dels ingressos bruts dels agricultors, per sota de 53 per cent en 2004-06. Que es compara amb 22 percentatge per a tots els països de la OCDE i 9 per cent en EUA, però és inferior 52 per cent per a Corea del Sud, 53 per cent per a Islàndia, 58 percentatge per a Suïssa i 61 per cent per a Noruega.  Dóna suport a preu de mercat, més comerç distorsionador i menys efectiva de suport a la renda agrària, encara representen 90 per cent de granja japonès de suports, mesurada per l'OCDE.

Aranzels d'importació en alguns productes són extremadament alts com arròs polit 778% i la mantega a 482%.  Altres productes tenen alt, però és més raonable, tarifes com carn a 38 per cent i altres productes lactis a 20-40 per cent. Fruita fresca i verdures dels països desenvolupats tenen en aranzels d'importació de temporada de 3-30 per cent amb tarifes fora de temporada generalment inferiors. L'OCDE calcula els consumidors japonesos pagar dues vegades més pel seu menjar com podien amb el lliure comerç. En un país amb ingressos relativament estancats per gairebé 20 anys, Això seria una millora significativa en la qualitat de vida. Les enquestes dels mitjans de comunicació indiquen que 60 per cent de les persones enquestats afavorida unir-se a les converses TPP.

Segons el Ministeri d'agricultura, Aliments i pesca les estimacions de 2008 segons ha informat l'u. Agrícola agregat al Japó, Aquests aliments calòrica total auto suficiència era 41 per cent, per sota de 79 per cent en 1960 i 50 per cent en 1988 i el més baix en el món industrialitzat. Categoria d'aliment individual l'autosuficiència oscil·la entre 96 per cent dels ous, 95 per cent d'arròs, 80 per cent per a verdures, 70 per cent per a la llet i productes làctics, 56 per cent per a carns, 41 per cent per a fruita, 26 per cent de pinsos cereals, 14 percentatge de blat i 6 per cent de soja. El ministre d'exteriors ha dit que el govern es centrarà en diversificant fonts d'aliment.

Estimacions d'USDA que Japó importat sobre $40 mil milions de productes agrícoles a 2009, que l'importador tercera després de l'u. i la UE. L'u. subministrat gairebé 30 per cent del total, fins a 25 fa tres anys per cent, però cap avall d'una mitjana de 35 per cent en 1994-2001. Els deu països de l'ASEAN (Associació de Nacions del sud-est asiàtics) va ser el proper més gran a 14 per cent, seguit de Xina i la UE en sobre 11 per cent cada i Austràlia a 7 per cent. Compte de carns per sobre 20 per cent de les importacions en una base de valor, seguit de cereals, aliments processats i llavors oleaginoses i productes. Japó exporta també sobre $2.0 mil milions de productes agrícoles cada any, incloent-hi elements populars com les pomes Fuji.

U. exportacions al Japó de $11.9 mil milions al calendari 2009 estaven dirigits per cereals al $2.9 milions de dòlars, seguit de fresc, refrigerades i congelades carn vermell a $2.0 milions de dòlars, amb carn de porc a sobre $1.4 milions i carn a sobre $450 milions. Soja i productes de Totalitzar $1.3 milions de dòlars, seguit de blat a $0.8 milions i menjars i ferratges al $0.62 milions de dòlars. U. processats de fruites i verdures exportacions al Japó Totalitzar $0.59 milions de dòlars, i les vendes d'arròs, compulsades de normes d'accés WTO mercat, van ser $0.42 milions de dòlars.

Avançant en la TPP converses també canviaria posició del Japó en les converses OMC ronda de Doha. Japó està buscant grans excepcions reduccions en els aranzels agrícoles per protegir el statu quo en l'agricultura. Seguint les polítiques més coherents amb el resultat probable de la TPP xerrades vols canviar Japó de ser un impediment per a les negociacions agrícoles per ser un líder pel canvi. El TPP també aborda temes "darrere de la frontera" que impliquen més uniformes regulacions per membres, que podria abordar qüestions cadena de subministrament al Japó que exportadora països s'han queixat de fa anys.

Suport per a japonès participació en converses TPP es centra en indústries de fabricació i orientada a l'exportació com automòbils, electrodomèstics i maquinària pesada. Sovint fan comparacions a Corea del Sud que té un nou FTA amb la UE, unratified conveni amb l'u. i els plans per iniciar converses amb la Xina en el primer semestre del proper any. Japó no té plans per a converses amb l'u. o comunitari.  Akio Mimura, President de Nippon Steel Corp. ho va dir sense embuts, "Japó cal obrir per ser més forts." Alguns fabricants està considerant plans per transferir bases de producció a altres països en resposta a una disminució en la competitivitat causada pel ien ’ apreciació s.

El govern japonès estava prenent riscos de mercat dels productes bàsics per esperant de confiar més en les importacions d'aliments. La desacceleració en el blat exportació d'Ucraïna aquest estiu i paralització de les exportacions per Rússia va mostrar poc sentit tenir alguns exportadors de menjar per als seus clients d'importació. Els consumidors japonesos depenen d'agricultors i ramaders en altres països a subministrar aliments tant com als consumidors en els països on operen les granges i ranxos. Com a mínim, contractes existents ha honrat. Japó té accions internes modestes celebració plans que combinat amb honor a contractes signats donaria Japó alguns seguretat alimentària.

El retard del pla del primer ministre de Japó comprometre's en els acords de lliure comerç més no és el final de la història. Sr.. Kan continuarà "consultes" amb països TPP i tenen un govern comerç pla de juny després de produir un pla de granja-reforma. La necessitat de reformes de política de comerç en la indústria alimentària japonesa no desapareixerà. Corea del Sud podria saltar granota sobre el Japó en acceptar la U.S.-Corea lliure comerç i aconseguir un acord semblant sota la TPP. El món de la política de comerç està canviant i Japó i altres països que protegeixen els mercats agrícoles domèstics ha de ser part d'aquests canvis o perden posicions competitives en altres indústries.