Burkina Faso i altres tres països africans, Txad, Benín i Mali, són coneguts com els països de cotó quatre de la OMC que han empès els canvis en la U.S. polítiques agrícoles relacionades amb el cotó. Burkina Faso és també el segon país d'Àfrica per conrear cotó biotecnològic i s'ha posicionat per ser més rendibles econòmicament, independentment del que passa amb les polítiques públiques en altres països.

en el 2008/09 cultiu i la comercialització d'anys 4,500 els agricultors de Burkina Faso créixer 21,000 acres de cotó transgènic d'acord amb estimacions de Servei Internacional per a l'Adquisició d'Aplicacions Agro-biotecnològiques (Ishaaa). Els científics locals van treballar amb científics de Monsanto per incorporar el gen Bt cotó Bollgard II de resistència als insectes en les varietats locals existents. cotó Biotech per a la 2009/10 any s'estima en 280,000 acres, 25 per cent de la 1.11 milions d'acres collits segons les estimacions de el Servei Exterior d'Agricultura (FAS) de l'USDA. S'espera que el subministrament de llavors a estar disponible per al 2010/11 temporada per plantar més de 900,000 acres si els agricultors segueixen ràpida adopció.

El creixement en el rendiment de cotó per acre collit ha estat lent a Burkina Faso. Els rendiments promig 371 lliures per acre per any en 1980-89, 348 lliures per any en 1990-99 i 379 lliures per any en 2000-09. Els rendiments en 2008/09 i 2009/10 estaven prop de la mitjana de deu anys, però cedir en 2007/08 només era 327 lliures per acre, el més baix des 1999/2000. Món rendiments mitjans han augmentat de prop 400 lliures per acre a principis de 1980 a 675 lliures per acre en els últims quatre anys, mentre U.S. els rendiments han passat de 510 lliures per acre a 815 lliures per acre. els rendiments de l'Índia van augmentar de 160 lliures per acre a principis de 1980 a 470 lliures per acre en els últims anys.

El control d'insectes és un factor clau en el rendiment. Els agricultors apliquen insecticides 6-8 vegades a l'any i reduccions en el rendiment mitjà encara 30 cent majoria dels anys i, de vegades prop 40 per cent. Les proves de producció pre-comercial i la 2008/09 Comparacions de rendiment van mostrar els rendiments de l'cotó Bt 30 per cent més alt que el cotó convencional i es requereixen només dues aplicacions d'insecticides. Menys aplicacions d'insecticides són importants perquè representen al voltant d'insecticides 30 per cent dels costos de producció. Reducció de l'ús de pesticides també redueix la càrrega de treball per als productors perquè la majoria de polvorització es prenen caminant entre les fileres de cotó, i hi ha beneficis per a la salut i el medi ambient humans.

Una estratègia de preus llavor mútuament conforme s'ha establert d'acord amb els informes de la ISAAA. El govern de Burkina Faso és co-propietari de les dues varietats de biotecnologia Monsanto amb una. aranzels de tecnologia es basen en l'augment dels ingressos dels agricultors dels rendiments i estalvi de cotó superior en aplicacions d'insecticides. Dos terços del guany total romandrà amb els productors de cotó i un terç es dividiran entre Monsanto i les empreses locals de llavors que proporcionen llavors.
Brookes i Barfoot de PG Economics estimació que es basa en assaigs precomerciales el principal impacte de la tecnologia és una 20 per cent de millora en els rendiments i estalvis de despeses insecticida d' $25 per acre. Depenent de l'preu de l'cotó, el guany per al productor abans que la taxa de tecnologia seria d'uns $67 per acre. Si els rendiments augmenten per 30 per cent, els guanys de productors sumarien $87 per acre.

Segons el Banc Mundial, a 2008 cotó representava 32 per cent de la valor de les exportacions per Burkina Faso i el cotó va ser segon a l'or en 2009. L'agricultura també és vist com una indústria clau per al creixement de les exportacions. la superfície de cotó aconseguir el seu punt màxim a terme a 1.5 milions d'acres a 2004/05 i 2005/06 abans de disminuir a un milió d'acres a causa dels baixos preus de l'cotó, pressions de sequera i insectes. En la mesura que els rendiments més alts, menys variabilitat en els rendiments i menors costos de producció millorar les perspectives econòmiques de la producció de cotó, alguns que la superfície de cotó perduda podria ser recuperat. L'agricultura representa al voltant 30 per cent de l'PIB, amb la indústria en 20 per cent i els serveis 50 per cent. Sobre 90 per cent dels llocs de treball de la nació estan associades amb l'agricultura. El Fons Monetari Internacional projecta recentment que l'economia creixerà Burkina Faso 4.4 per cent en 2010 després 3.2 per cent en 2009.

Els EUA. Afegit Agrícola basat al Senegal, ha informat que Burkina Faso és l'únic país de la regió amb un marc regulador operatiu per a la producció i comercialització de cultius biotecnològics. El seu institut nacional d'investigació de camp va passar quatre anys provant el cotó Bt davant l'Agència Nacional de Bioseguretat va aprovar dues varietats de cotó Bt per a la producció comercial. Diversos grups de països estan treballant junts per desenvolupar polítiques de bioseguretat i aplicacions de la biotecnologia per evitar duplicació d'esforços. L'Assemblea Nacional de Senegal i el Senat van aprovar les seves normes de bioseguretat al juliol de 2009. Benín ha adoptat el protocol de Cartagena i va establir un comitè de bioseguretat, però encara té una moratòria als cultius biotecnològics. Mali va aprovar el Protocol de Cartagena en 2002 i el seu Parlament va aprovar un sistema de regulació de la biotecnologia a 2008. Txad no ha signat el Protocol de Cartagena i té cap regulació de biotecnologia agrícola.

la recent fortalesa dels preus de mercat de l'cotó pot donar incentius per assolir els rendiments de l'cotó agregat més alt. L'índex de preus internacionals de l'cotó cru va tocar fons fa un any prop $0.50 per lliura i s'ha recuperat a $0.90 per lliura. Final dels subministraments de cotó comercialització any al món de juliol 31 s'espera que siguin 50.9 milions de bales, des 62.7 milions d'un any abans. subministraments romanents dels EUA, el major exportador, serà cap avall 70 per cent respecte a l'nivell de fa dos anys. El consum mundial de 116.1 milions de bales a 2009/10 excedirà producció de 101.7 milions de bales per un registre grans 14.4 milions de bales. Part de el dèficit de producció inclou els països de parla francesa d'Àfrica Occidental, on s'estima que la producció ha caigut a gairebé un mínim de 20 anys d' 2.2 milions de bales.

Com el major productor de cotó a l'Àfrica occidental de parla francesa, estimat en 880,000 fardells de 2009/10, Burkina Faso ha pres un primer pas important per a la seva economia i la regió amb cotó biotecnològic. Els països veïns amb un interès en treballar junts pot dibuixar en la reglamentació, de producció i de preus de llavors experiències per desenvolupar un marc per a la seva pròpia introducció de l'cotó transgènic. reguladors de Burkina Faso estan estudiant caupí Bt com el següent cultiu de prova de camp.