L'Express financera (L'Índia)
Columna per Sanjeeb Mukherjee
Juliol 15, 2009

www.financialexpress.com

Dilluns no va ser un bon dia per als agricultors busquen aprofitar els mercats mundials per a un major retorn sobre productes. Primer, el ministre d'estat per al comerç, Jyotiraditya Rao Scindia, va rebutjar qualsevol proposta d'aixecar la prohibició en l'exportació d'arròs basmati-no i més tard a la nit, el govern, en un moviment que només pot ser descrit com de pànic, rescindir un ordre deu-dia d'edat per exportar al voltant 9 lakh tones de blat a través de tres empreses de comerç estatal.

Tant les decisions eren preses amb l'objectiu de la deslocalització cap amunt d'existències domèstiques de blat i arròs a la llum de la tardor que s'esperava en la producció de cereals kharif i rabi a causa de precipitacions deficients. Mentre que la decisió pot ser un impuls psicològic al govern, és difícilment bones notícies per a un agricultor assetjat ja que ara es nega els beneficis del comerç mundial.

I les exportacions de blat i arròs, en qualsevol cas, són una proporció molt petita d'inventaris totals. En el cas de blat, només al voltant 9 mentre que a partir de juny s'exporta a lakh tones 1, 2009, Inventaris de blat de l'Índia amb les agències estatals es va situar en 320 lakh tones.

Tan, un ordre d'exportació 9 lakh tones no han impactat sentiment de preu en el mercat. En tot cas preus de blat al detall han estat estables al voltant de Rs 10 a Rs 13 per quilogram en la majoria dels centres durant els últims dos anys i amb preus global blat mostrant una tendència descendent, hi havia poques possibilitats d'exportació massiva de tota manera.

La situació amb l'arròs no és diferent. El govern té més de 200 lakh tones d'estoc, però no ha fet res per permetre l'exportació d'arròs basmati-no o per baixar el preu mínim d'exportació d'arròs basmati.

Si es permet, podria no haver cap efecte significativa en disponibilitat, com en un any normal també, L'Índia s'exporta a la volta de 60-70 lakhtonnes d'arròs, incloent-hi la prima ' basmati’ varietats.

Per cert, el preu internacional d'arròs, s'aboca per arribar als $700 per tona en els propers mesos, cap amunt dels nivells actuals de $580 per tona. Tailàndia, major exportador de arròs del món, recentment, va decidir exportar arròs del seus enormes existències. Índia segurament hauria de permetre al seus agricultors aam a fer el mateix.

—sanjeeb.Mukherjee@expressindia.com

http://www.financialexpress.com/news/Column-Making-a-mountain-out-of-the-food-export-molehill/489239/