L'estrella de Toronto (Canadà)
Per Thomas Walkom
Abril 18, 2009

www.thestar.com

Per a 20 anys, Canadà s'ha centrat en el lliure comerç amb els Estats Units. És la nostra relació especial, el punt de suport de la nostra economia, nostre i només gran idea.

Però hi ha indicis que aquesta gran idea particular està convertint passé.

En part, el fet de la caiguda global pura té la culpa. Com fustes perenne disputa fusta espectacles, l'u. ha adoptat mai totalment les seves obligacions sota l'acord de lliure comerç nord-americà. Qualsevol recessió merament augmenta Amèrica ’ instints proteccionista de s.

Però això no és qualsevol recessió. Això està canviant l'equilibri en l'economia mundial. L'Amèrica que emergeix d'aquest sot promet ser un país significativament diferent.

Amèrica pre-recessió era el món ’ golafre s – un país del qual els consumidors estaven disposats a comprar qualsevol cosa i tot encara havia d'anar en el deute.

Canadà, amb l'únic accés a aquest mercat massiu i undiscriminating, la prosperitat estava assegurada. Nord-Americans va voler pastilles de gasos? Vols construir canadencs – i aleshores, proporcionem el petroli per fer-los córrer.

Feia nord-Americans volen de fusta per a construir cases que en última instància, no podia ’ permetre? Cap problema. Ens ’ d vendre'ls que així.

Però gràcies a la gran recessió, sembla que aquells dies embriagadors hagi anat. Govern xifres mostren que els nord-Americans estan començant salvar una altra vegada, en comptes de gastar més enllà del seu mitjà.

Més important, l'u. Govern ha advertit als seus ciutadans que s'acaba la festa i que una manera o altra que al país haurà de començar a pagar el seu camí.

"hem d'adonar-se que no tornem a l'economia i-bust de la bombolla que ens van portar a aquest punt," U. President Barack Obama va dir aquesta setmana. "ens ha d'establir una nova Fundació per al creixement i la prosperitat – una Fundació que es mouen en nosaltres d'una època de prestat i passar a un on podem estalviar i invertir, on es consumeix menys a casa i enviar més exporta a l'estranger."

Retòrica buida de sentit? Potser. Però la crisi ja ha començat a alterar l'equilibri del món. Fins a l'èxit de caiguda, era Àsia (especial de Xina) que salvat i nord d'Amèrica (especialment als EUA) que va passar.

Però com a part de l'esforç global per lluitar contra la recessió, els xinesos estan gastant més. Per contra, Nord-americans estan comprant menys.

Ara mateix, l'u. dòlar segueix sent forta com estrangers fugir a la seva seguretat percebuda. Però esperem que aquest canvi en el temps, especialment com la outlays massives per Obama ’ s diversos esquemes de rescat estímul i Banc – a més de seu costós guerres d'Iraq i afganès – començar a traduir a la inflació que debilita l'u. dòlar.

Xina ja ha insinuat que està preocupat sobre el dòlar ’ estabilitat a llarg termini de s. Si que el sentiment s'estén, Nord-americans perdrà bona part de la prestació – i poder adquisitiu extra – que s'acumulen a qui passarà a emetre la moneda mundial dominants.

Per als canadencs, tot això és més irònic. Finals de la ’ dels 80, desesperació ens va empènyer de tancament de lliure comerç amb els EUA. En aquell moment, el món semblava ser trencar en blocs comercials regionals – un altre basat en Europa, un altre al Japó, una tercera centrat a Washington. Per mantenir-se distant era aïllament de risc.

Com va assenyalar una Comissió real sobre l'economia en 1985, Canadà va ser el únic gran país industrial sense accés a un mercat de més de 100 milions de consumidors.

Per a que la Comissió Reial, la solució era inversa 100 anys d'història i fer Canadà part integral dels EUA massiva. Economia. Que és el que vam fer.

Des de llavors, Ottawa s'ha centrat en aprofundiment aquesta relació transfronterera, així com garantir Canadà ’ participació en qualsevol altre lliure comerç que tracten l'u. entra en (com amb Perú) o preveu (com amb Colòmbia).

Canadà ’ s militars, seguretat i les polítiques exteriors han estat predica – fins i tot més que abans – sobre la necessitat de protegir aquesta relació especial comerç amb els EUA.

Posar sense embuts, no som a l'Afganistan per evitar atacs terroristes a Toronto o ajudar les dones afganeses. Som a l'Afganistan per mantenir l'accés no restringit per exportar els mercats en l'u.

Però ara el món es mou. Primer ministre Stephen Harper – un ferm creient en l'ortodòxia de lliure comerç – és al cim de la conferència d'Amèrica a Trinitat aquest cap setmana per empènyer la liberalització del comerç. Sembla que serà en una minoria.

"hem d'oblidar la liberalització del comerç," Xile ’ ambaixador s a les Nacions Unides va dir el mes passat, un sentiment embolcallada per Obama ’ assessor especial s en la Cimera, Jeffrey Davidow.

Mentrestant, Obama està parlant sobre un tema molt no-comerç lliure: un nou impuls i millorar el seu país ’ sector de fabricació de s.

"per tant de temps, hem posat a la part superior de la nostra gent pinacle que pot manipular els números i participar en càlculs financers complexos," va dir aquesta setmana a un públic de la Universitat de Georgetown. "però saps el que podem realment ús és alguns científics més i alguns enginyers més, que estan construint i fer coses que pot exportar a altres països."

Altres països. Si Obama és seriós sobre un nou impuls Amèrica ’ economia industrial s – i jo ’ m comença a pensar que és – va guanyar ’ t ser apunta a Xina només.

Ens agradi o no, els nord-americans, Canadà, massa, és un altre país.

Thomas Walkom ’ columna s apareix dimecres i dissabte.

http://www.thestar.com/News/Insight/article/620438