En el fòrum de cooperació econòmica d'Àsia-Pacífic recent a Lima, Perú, President mexicà Felipe Calderón van expressar la seva oposició als EUA. Suggeriments prèvies del president electe Barack Obama per renegociar algunes disposicions de l'acord de lliure comerç nord-americà (NEFTA). Un recent informe del servei d'investigació del Congrés titulat "NAFTA i el mexicà economia” per M. Angeles Villarreal i Marisabel Cid proporciona estadístiques sobre per què Calderón ocupa aquesta posició. Què són sovint anomenats NAFTA relacionats amb problemes per a Mèxic semblen ser qüestions de desenvolupament econòmic que més nacions tenen a la transició d'una economia agrària a una industrial més.

En 1990 Quan el President mexicà Carlos Salinas va suggerir un acord de lliure comerç (TLC) a u. President George H.W. Bush el seu objectiu principal era per estabilitzar l'economia mexicana, augmentant la inversió estrangera directa (FDI) i el comerç en percentatge del PIB de la nació. La dècada de 1980 havia estat un període d'inflació i un descens en el nivell de vida. Mèxic va començar a invertir la seva 50 anys de proteccionistes comerç polítiques i es va unir a l'acord General sobre aranzels i (GATT) en 1986. Al novembre 1987 l'u. i Mèxic van acordar una comprensió bilateral sobre comerç i inversió com una agenda per reduir barreres comercials. Progrés a obrir mercat sota que la comprensió va donar lloc a un accèssit a l'octubre de 1989 que va portar el juny 1990 anunci que l'u. i Mèxic havia de negociar un FTA. Els EUA-Canadà FTA havia fet efecte 1989.

A una NAFTA nivell fonamental i altre mercat obertura esforços aconsegueix els seus objectius. Començant amb la implementació del TLCAN 70 per cent de les exportacions mexicanes als EUA. eren tarifa gratuïta i com 50 per cent dels EUA. Exporta a Mèxic. En 1987 exportacions van representar el 10 percentatge de Mèxic PIB; en 2007 que havia augmentat a 33 per cent. Les exportacions són una dimensió amb més 80 per cent a l'u l'economia mexicana subjecte a u. descensos econòmics com en 2001-02 i actualment. Segons un 2005 Estudi del Banc Mundial, Seria IED a Mèxic 40 per cent inferior sense TLCAN. Això ha permès mexicans fabricants adoptar ràpidament u. innovacions tecnològiques. En 1987 Creixement del PIB havia disminuït a un u per cent l'any i creixement de la productivitat laboral havia anat negativa. Per la dècada de 1990 estava creixent l'economia mexicana 4-6 per cent l'any i ha crescut recentment 3-4 per cent per any. Mentre que les taxes de creixement decents, la meitat de la de la Xina i Índia són en els últims anys.

NAFTA va començar 1994 i Mèxic van colpejar amb una crisi financera de finals d'aquell any en part causada per una sortida de divises a causa de preocupacions sobre la devaluació de la moneda. Al desembre 1994 el govern va abandonar la seva taxa de canvi fixa i el peso va declinar 50 per cent en sis setmanes. Assistència dels EUA. i el Fons Monetari Internacional va ajudar a Mèxic persegueixen les polítiques sounder monetàries i fiscals. El govern honrat seus compromisos fet sota NAFTA i recuperat més ràpidament que si que havia tornat a anteriors polítiques proteccionistes. Mèxic va fer el canvi a una economia d'exportacions orientat més, però els ingressos encara patia la crisi econòmica. En general ha declinat variabilitat macroeconòmiques per any.

Malgrat la NAFTA i altre comerç relacionat amb els esforços, la pobresa segueix sent un assumpte superior per President Calderon. Segons estimacions del Banc Mundial, en 2005 18.6 per cent de la població vivia en la pobresa extrema (menys de $1 per persona i dia en una base de paritat de poder adquisitiu) i 47.8 per cent en la pobresa moderat (menys de $2 per persona i dia). Caldran més diners per a l'educació, infraestructures i institucions nacionals, si la taxa de pobresa és ser reduïda. Salari han augmentat en Estats mexicans on FDI ha augmentat la major, però la propagació taxa salarial ha augmentat per al país com un conjunt. Units amb la millor infraestructura i treballadors qualificats abans de les obertures de mercat han tingut els guanys més gran sota del TLCAN. Estat del Nord i central han crescut més, mentre que els Estats del sud amb nivells més baixos d'educació i la infraestructura han caigut més darrere.

Mentre que gran part s'ha fet sobre l'impacte de la NAFTA en l'agricultura mexicana, l'informe explica que és difícil separar NAFTA de reformes internes que va començar en la dècada de 1980. Algunes terres de la comunitat van ser privatitzada, empreses estatals que compren i venen productes agrícoles eliminats i subvencions eliminats. Parcialment en la preparació del TLCAN en 1992 el govern va establir el programa de suport directe del camp. Mentre que la competència d'u. blat de moro augmentat, augment de la producció nacional 40 per cent de la mitjana de 1983-90 a la mitjana de 1994-2001. També va augmentar la producció de fruites i verdures, però va disminuir la producció d'altres productes bàsics. La majoria de l'ofici major en l'agricultura s'ha produït en el primer 10 anys com comerç més que doblat des $6.3 mil milions al 1993 a $14.3 mil milions al 2003. U. IED de Mèxic alimentàries indústria incrementat de $2.3 mil milions al 1993 a $5.7 mil milions al 2000. Ocupació en l'agricultura va declinar ja que s'espera a qualsevol país que perseguia creixement econòmic en sectors no agrícola i on les persones poden migrar a les zones urbanes. En 2002 el govern creat un programa per donar microcrèdits als petits agricultors comprar maquinària, equipament i tecnologia per ajudar a mantenir a la gent a les zones rurals.

Segons l'opinió pública no partidista enquestes Mexicans tenen una visió positiva de la NAFTA i comerç internacional en general, però les persones estan dividits sobre la idea de renegociació del TLCAN i negociació d'acords comercials més. L'agricultura continua sent l'àrea de major desacord sobre TLCAN.

Basat en la informació en l'informe, President Calderón té més remei que empènyer endavant NAFTA i altres polítiques comercials. Reduir la bretxa d'ingressos es pot produir només en les regions de renda inferiors estan més disposats a participar en la globalització i noves oportunitats per al comerç es tornin disponibles.