U. Secretari de l'agricultura Ed Schafer portat una missió de comerç i inversió amb 17 U. Agro-indústria a Amèrica Central per reunir-se amb 70 empreses locals de països CAFTA-DR. Els set països (EUA, Costa Rica, la República Dominicana, El Salvador, Guatemala, Hondures i Nicaragua) signat el centreamericà – Acord de lliure comerç de República Dominicana (CAFTA-DR.) a l'agost de 2004. Comerç agrícola ja estava creixent entre l'u. i sis països i des de llavors s'ha accelerat.

L'u. i El Salvador on el primer a posar a l'acord afecta al març de 2006. Hondures i Nicaragua seguit a l'abril de 2006, igual que a Guatemala el juliol de 2006 i la República Dominicana el març de 2007. Costa Rica implementarà que a partir d'octubre 1, 2008. La meitat dels EUA. les exportacions agrícoles entrar lliure tarifa quan el conveni afecta. Aquests inclouen carn de qualitat, soja, cotó, blat, moltes fruites i verdures, i aliments processats. Tarifes en la majoria dels altres nord-americà. productes agrícoles són escalonat fora sobre 15 anys amb gairebé tots els aranzels eliminat en 20 anys. Tots els productes estan inclosos en l'acord amb l'accés al mercat augment a través de les reduccions aranzelàries i/o la quota de tarifa tarifa (TRQ) ampliacions. L'u. proporciona el mateix tracte de tarifa per a cada país, però té compromisos específics de país en TRQs. Tarifes en última instància, seran eliminats per a tots els productes, excepte sucre als EUA, patates i cebes fresques a Costa Rica fresques, i blat de moro blanc a la resta de països centreamericans.

En 2004 Quan finalitzen CAFTA-DR u. exportacions agrícoles als sis països Totalitzar $1.71 milions de dòlars, cap amunt 8.9 per cent de 2003. Exportacions augmentar 9.9 per cent en 2005. Un altre augment de les exportacions 18.6 per cent en 2006 els acords van començar a implementar en quatre dels sis països. Les exportacions van augmentar per 26.0 per cent en 2007 a $2.81 milions de dòlars, però que va ser influenciat parcialment per l'augment ràpid de preus dels productes bàsics que va començar l'octubre 2006. Durant els primers set mesos de 2008 les exportacions van augmentar 48.4 per cent durant el mateix període de 2007.

En 2004 mercaderia granel exporta a $942 milions, principalment blat, curs cereals i arròs, van representar el 55.2 per cent del total d'exportacions agrícoles. Aquest va romandre gairebé invariable durant els següents tres anys i a les 53.8 per cent durant els primers set mesos de 2008. Productes intermedis a $390 milions en 2004, dirigit per menjar soja i oli, greixos animals i pinsos i ferratges, han tingut una porció sempre creixent d'u. exportacions agrícoles de 22.9 per cent en 2004 a 28.4 per cent en els primers set mesos de 2008. Orientat al consumidor productes al $373 milions en 2004 trended baixa en percentatge del total d'exportacions agrícoles de 21.9 per cent en 2004 a 17.7 per cent en 2008. Les exportacions de productes orientat al consumidor van pujar 36.3 per cent en els primers set mesos de 2008, però eren de ritme pel creixement en productes intermedis de 59.9 mercaderies per cent i a granel al 47.1 per cent.

Les importacions de productes agrícoles dels països CAFTA-DR han crescut des $2.47 mil milions al 2004 a $3.43 mil milions al 2007 amb les importacions durant els primers set mesos de 2008 cap amunt 10.8 per cent d'un any abans. Les importacions estan dominades per plàtans i els plàtans a $752 milions, cafè unroasted a $739 milions i fruita fresca a $625 milions. Importacions de sucre i edulcorant Totalitzar $280 milions. Les importacions d'altres són principalment orientada al consumidor productes com fruites, verdures, sucs, productes de la llar d'infants i flor tallada.

El següent pas en la EUA. les exportacions serà en productes intermedis i orientat al consumidor. Molts d'aquests productes no van ser proporcionat un accés immediat lliure tarifa. En la seva majoria tenien abans CAFTA-DR d'implantar grans aranzels, i TRQs van ser creats amb l'augment de volums en els propers 15-20 anys. Alguns productes tenen zero immediata tarifes dins el TRQs i altres tenen tarifes que declinar en algun moment en el futur. Països individuals tenen el dret d'augmentar volums TRQ i tarifes inferiors a un ritme més ràpid que el mínim.

Els països van acordar utilitza la base científica disciplines del conveni organització mundial Trade sanitaris i fitosanitaris (SPS) Mesures. L'u. també acordaren fer sis països amb assistència tècnica i formació per a programes per estandarditzar requisits SPS per animal i vegetal programes de seguretat alimentària i la salut i millorar els procediments duaners i protegir els drets de propietat intel·lectual. Aquests esforços han començat i han reduït els desacords sobre la embotits i altres productes d'animals.

U. les exportacions agrícoles als països CAFTA-DR en els propers anys serà impulsat en gran mesura pel creixement econòmic. Ja més obert comerç ajuda a augmentar el creixement econòmic, una aproximació general cap al comerç més lliure per a un país, no només un acord amb els EUA, és important. Una anàlisi recent de la Fundació de patrimoni indica que els països CAFTA-DR són relativament oberts al comerç. L'u. va ser classificat 13 de 179 països amb una puntuació de 86.8. Costa Rica i El Salvador estaven empatat a 53rd amb una puntuació de 81.8. Nicaragua va ser 77ena al 79.2, seguit de prop per Guatemala a 81st amb 78.4 i Hondures classificat 84th amb una puntuació de 78.0. La República Dominicana es va 99th amb una 73.0. A efectes de comparació, Xina va ser classificat 111 amb una puntuació de 71.4, S. Corea a 120 amb un 70.2 i Rússia a 152 amb un 60.8.

Creixement econòmic ha estat moderadament fort en la majoria dels països amb la República Dominicana condueix a 8.5 per cent en 2007 seguit de Costa Rica a 6.8 per cent i Hondures a 6.3 per cent. Guatemala era més lent a 5.7 per cent del PIB a 2007 seguida dEl Salvador a 4.7 per cent i Nicaragua a 3.8 per cent. Preus dels productes bàsics i una desacceleració economia mundial pot presentar més desafiaments per als set països en els propers mesos, però CAFTA-DR ha tingut un començament prometedor per a la construcció augmenta més en el comerç agrícola.