Així les xerrades de comerç mundial són kaput.

Van col·lapsar aquesta setmana a Ginebra. Ministres de comerç de gairebé tres dotzenes de Nacions no van arribar a un ampli acord en millorar el flux de béns i serveis a través de fronteres, sota els auspicis de la organització mundial del comerç.

Ara estem en una previsible, encara que descoratjador període de dit. Els Estats Units i la Unió Europea insisteix que els països en desenvolupament no estaven disposats a obrir els seus mercats prou i països en desenvolupament es queixen que avançar les Nacions es va negar a oferir adequada reduït en subsidis agrícoles.

Les recriminacions són com un cas de quarterbacking dilluns-matí. Però hi ha una diferència important: Ningú va guanyar aquest joc. Quan la ronda de Doha es va enfonsar, tothom va perdre. Ens ha perdut una gran oportunitat per augmentar la riquesa Mundial per bilions de dòlars. Allò és quant anàlisi econòmica dirigida pel consens de Copenhaguen va dir que aquestes xerrades no valien.

En comptes de celebrar un gran èxit, l'OMC ara hem d'enfrontar un desastre. Peter Mandelson, Director de comerç de la UE, va advertir que el comerç xerrades són morts "en el futur previsible.”

Ells segur són. El perill immediat no és que no farà avançar comerç en el curt termini, però que es pot realment una regressió. Proteccionisme és en marxa arreu del món. Al final de les converses de Doha certament no significa que s'aturarà el comerç entre nacions, però hi ha una possibilitat que serà substancialment menys lliure, per primera vegada des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

Tothom hauria de prendre una respiració profunda i recordar quin candidat presidencial Barack Obama va dir la setmana passada a Berlín: "El comerç ha estat una pedra angular del nostre creixement i desenvolupament global.”

Seria una llàstima, llavors, deixar que escapi. Per a més de 60 anys, comerç ha jugat un paper clau per impulsar la prosperitat en països rics i pobres. En aquest moment d'incertesa, ens ha de prendre mesures per garantir que aquest notable progrés no es desfan.

Què les necessitats WTO ara és una batalla d'Antietam – un compromís que es guanya simplement per no perdre. A l'inici de la Guerra Civil americana, la Unió va patir la derrota després de la derrota a mans de la Confederació. Fort Sumter, Manassas, i la campanya de la península van ser una sèrie de embarrassments. Després va venir d'Antietam, que era tècnicament un empat. Encara President Lincoln va reclamar-la com una victòria pel nord, simplement perquè no era un altre revés. Fins i tot li va donar la cobertura política per emetre la proclamació d'emancipació.

Líders mundials han de buscar un trencament similar per l'OMC – un èxit de qualsevol magnitud que reafirma l'organització com un marc legítim i vital per a la negociació.

Un èxit al llarg de les línies d'una vegada el va imaginar per la ronda de Doha no serà possible novament per un temps. Mentrestant, encara que, l'OMC ha de tractar d'empènyer Nacions cap a les relacions comercials millors en poques zones claus.

L'agricultura no serà un d'ells. És probablement la qüestió més espinosos que solucionar qualsevol ministre de comerç i és l'última font de desaparició de Doha.

Però hi pot haver àrees de potencial acord i compromís, com un acord sectorials. Com sobre WTO parla que concentrar-se exclusivament en la fabricació i comerç d'automòbils i camions? Aquestes no necessàriament ha d'implicar tot el 153 Nacions de membre de l'OMC. Mentre que cada país té una participació en l'agricultura perquè cada país té agricultors, no totes les Nacions tenen fàbriques d'auto.

Com a opció a curt termini, l'OMC podria centrar-se en qüestions no aranzelàries, com harmonitzat estructures reguladors o un conjunt de regles que regeixen les costums global. Avenços en dos d'aquestes àrees ajudaria a superar els impediments menys evident al comerç.

És potencialment londinencs representaria quin èxit en aquestes àrees: impuls en una direcció positiva en lloc d'una negativa i per tant una infraestructura reviscut per comerç mundial.

Que és l'objectiu: Aconseguir l'OMC de nou en els seus peus i a punt d'arribar a alguna cosa veritablement ambiciosos.


Dean Kleckner, un pagès d'Iowa, presideix la veritat sobre comerç & Tecnologia. www.truthabouttrade.org Sr.. Kleckner va ser l'agricultor única en els EUA. equip d'assessorament a les negociacions del GATT quan van començar al setembre 1986 a l'Uruguai.