El col·lapse de la "mini-ministerial” trobada de responsables comercials en el marc de les negociacions polítiques Doha ronda de OMC és negatiu, però no és el final de la marxa cap al comerç més lliure. La recerca d'una empresa"sol” on tots els béns i els serveis eren part de les negociacions va ser un esforç valuós encara que acabava en fracàs per aconseguir un acord. El resultat poden indicar el final d'un procés tan ampli ara que l'OMC ha 153 membres, però això no significa el final de la WTO o les negociacions multilaterals.

Molt s'ha fet el fracàs de les converses a causa de desacords entre països desenvolupats i en desenvolupament en un amfitrió d'assumptes agrícoles i no agrícola. Això és una mala interpretació fonamentals de les converses. Els punts de conflicte van ser el mateix que en tots altre negociació de comerç; els interessos dels consumidors va ser sacrificat en benefici dels productors d'alt cost existents. Mentre que les converses van enfonsar parcialment per exigències de l'Índia i la Xina tenir salvaguardes tarifa alta especial per als productors nacionals d'alguns productes agrícoles, el grup de deu països desenvolupats, incloent-hi Japó i Suïssa va tenir un munt d'alts aranzels agrícoles que també van defensar. Aliments exportant a països desenvolupament com Uruguai estaven pressionant perquè més accés al mercat a altres mercats de països en desenvolupament. Això val la pena repetir que 70 per cent de les taxes d'importació recollits per als països en desenvolupament provenen d'altres països en desenvolupament. Cada país, inclosos els EUA, Comparteix part de la culpa pel fracàs protegint indústries a càrrec menor cost productors.

El final de les converses a Ginebra tindrà zero impacte en la promoció de comerç forces econòmiques com l'especialització del treball i l'Avantatge comparatiu. Recursos i persones continuen queden es repartiran arreu del món. L'Orient Mitjà té del petroli, però és curt de terra productiva que pot produir aliments a baix cost. Japó és un gegant econòmic, però les necessitats del petroli, altres matèries primeres i menjars d'arreu del món. Fins i tot l'Índia i la Xina han creixent de les poblacions i els ingressos i esdevindrà més dependents de comerç internacional de matèries, mercats per a productes i aliments per a la seva creixent burgesia. Ja han baixat barreres a les importacions d'olis vegetals per reduir costos per als consumidors.

Certament hi ha un risc per a la ruptura de les converses WTO de conduir a un debilitament més de l'OMC i l'extensió de proteccionisme de comerç. La creació de l'acord General sobre aranzels i 60 fa anys era a causa de què ara anomenen els països desenvolupats, reconeixent el paper que proteccionisme desenvolupar en la creació i l'aprofundiment de la depressió de la dècada de 1930 a tot el món. L'u. canviat les polítiques en 1933 desplaçar el centre de poder en el comerç de protegir els estrets interessos dels productors en certes regions del país als interessos més àmplia dels consumidors. Com la parella dotzena membres originals del GATT negocien ronda després ronda d'acords multilaterals en la dècada de 1950, 1960s i 1970 que tots reconeixien que tornant a les polítiques fracassades del passat no eren una opció. Les rondes van ser una manera de fer col·lectivament el que es podria no políticament permetre fer individualment.

Països que eren massa ràpids per amortitzar la ronda de Doha de xerrades cal llegir alguns llibres d'història o risc reviure el passat per la determent de tots els països. Com instava WTO Director General Pascal Lamy després de les converses va durar uns quants dies, cada país necessita reconsiderar les línies"vermelles” d'on creuen que no poden negociar. Les negociacions bilaterals amplis no pot sobreviure si cada país ve amb una bossa tota plena de tarifa folrat de vermell.

Les primeres rondes sota el GATT tenien un avantatge en que l'agricultura no era una part de les converses. Mentre que l'agricultura és important als països desenvolupats i en desenvolupament i ha de ser part d'una sola empresa, incloent-hi fa res si provoca les converses a fallar. Això segurament augmentarà la convocatòria de les negociacions en béns no-agrícola i serveis sense agricultura. Com a Director General Lamy ha assenyalat, progrés es va fer en molts articles. Fins i tot en l'agricultura es va fer gran progrés en subsidis d'exportació, crèdits d'exportació i l'ajuda alimentària. Aquest progrés ha es pot salvar a algun tipus d'esforç de seguiment.

Malgrat el fet que alguns països han desenvolupat prou riquesa que han perdut el gust per l'esforç desordenat de negociacions comercials i les pertorbacions de mercat que vénen amb més lliure comerç, 90 per cent de la població mundial pot assolir una millora aguda en la seva qualitat de vida a través d'acords comercials que reduir costos i augmentar les opcions.

Director General Lamy ha suggerit que membres WTO cal esperar "el pols resoldre” abans de decidir com moure endavant. Que és un so Consell. Si l'OMC amb 153 membres s'ha convertit en massa gran per a una empresa sola, hi havia un munt de progrés en les converses de Doha dibuixar per a les negociacions amb una agenda més estret. L'estructura existent sota l'acord de l'Uruguai que creava l'OMC pot servir per facilitar el comerç.

La major amenaça al comerç més lliure és la impossibilitat de continuar negociar. Problemes en el comerç abunden com mostrat en la naturalesa contenciosa de les converses de Doha. Que no hauria de ser sorprenent amb el creixement del comerç des de l'OMC va entrar en funcionament a 1995. L'u. i altres països han argumentat amb raó que el procés de liquidació de conflictes a través de l'OMC és una segona solució d'ordre. Si l'OMC simplement es converteix en un lloc per queixosos deixa a discutir sobre partint cabells, llavors la seva vida serà curta i dolorosa.

Augment comerç és vital per al món. El lliure comerç és l'ideal d'augmentar els ingressos i l'elecció del consumidor, però alguns països han optat per anar per aquest camí. La millor solució següent és tornar a la taula de negociació en qualsevol amplitud i profunditat disposats socis d'acord per aconseguir més lliure comerç.