Segurament vostè he sentit que 2008 és una elecció presidencial aquí als Estats Units l'any, així com l'any dels Jocs Olímpics d'estiu a Beijing. Personalment, Espero que 2008 serà un bon any per la St. Louis Cardenals, la temporada comença el dilluns.

Aquest és també l'any internacional de la patata, d'acord amb un decret per les Nacions Unides. En 2008, l'ONU vol "augmentar la consciència de la importància de la patata com a aliment en països en desenvolupament."

És collita quart-més importants del món, després de blat de moro, blat, i arròs. Els francesos en diuen el "Poma de terra" i els meus amics de l'agricultura a Suècia diuen un "pera terra" — suculentes noms per un tubercle coll blau és una de les bèsties de càrrega gran de l'agricultura. "La patata produeix aliments més nutritius més ràpidament, menys terra, i en climes més severes que qualsevol altres cultius principals,"diu que un lloc web d'UN.

La patata és crescut pertot arreu del món, amb aproximadament la meitat de la collita té lloc en els països en desenvolupament. És ric en calories, pel que és una excel lent font d'energia — especialment a les nacions que estan més preocupats per malnutrició que la dieta d'Atkins baixa en carbohidrats. Finalment, seva demanda està creixent.

Així que la patata sembla tenir un futur brillant. Però també té un passat ric, i ha tingut un paper crucial en l'economia, comerç, i globalització.
La planta és originària del sud d'Amèrica, on els agricultors han crescut durant milers d'anys. Les primeres patates, segons l'Oxford Companion to Food, eren "petits, deformes, i nuós"i provat amarg. A través de cria (canvis genètics), es van fer més grans, desbravadors, i més desitjable.

La trobada europea amb el nou món va començar el procés de la patata de la globalització. Al segle XVI, els agricultors d'Espanya i Itàlia va plantar les primeres patates. Després el cultiu es va estendre per tot arreu. Els avantatges eren prou importants superar ocasionals objeccions religioses, basat en la preocupació que la patata no es menciona a qualsevol lloc a la Bíblia. Els irlandesos proposava una intel. ligent solució a aquest problema: Van ruixar aigua beneïda a les patates de llavor i plantar-los en divendres.

Perquè les patates són fàcils de conrear i ple de calories, seu cultiu a Europa feia possible que gran nombre de persones a traslladar de granges a les ciutats. Ells "alliberat treballadors de la terra,"escriu The Economist, i així va plantar les llavors per la revolució industrial.

Patates impulsada també comerç internacional, d'una manera completament inesperada. A principis del segle XIX, Gran Bretanya va imposar fortes tarifes coneguts com les lleis de blat de moro. Seu objectiu era protegir l'agricultura Nacional de la competència estrangera. El resultat era mantenir els preus dels aliments artificialment alts, que va ajudar a terratinents rics però frustrats fabricants arrogant que volien els consumidors britànics per gaudir més de la renda. Que sempre és el preu del proteccionisme: Més diners per interessos especials, i menys diners per a les persones ordinàries.

Prenia laws en 1840 derogar les lleis de blat de moro. Sir Robert Peel, el primer ministre conservador, demanar la seva abolició per tal que les persones es moren de gana d'Irlanda podria tenir alguna cosa per menjar. Argument moral de Peel es va imposar, encara que aquest èxit aviat li va costar la seva carrera política.

Creixent patates pot ser relativament fàcil però cria una patata més sa i fort que té beneficis per al consumidor com els antioxidants, vitamines realçades (C, A i E) i contingut de midó millorada és difícil i un llarg, lent procés utilitzant cria tradicional. Allò és només com funciona la patata. Avui, investigadors estan utilitzant intragenics-utilitzant biotecnologia per introduir nous trets d'altres varietats de patata – per produir patates amb aquests atributs de valor afegit.

Pràctiques agrícoles modernes fan improbable l'aparició d'una nova fam de patata. Tot i així, la patata es troba al centre d'una nova polèmica a Europa, on els agricultors com una varietat GM especial homologades per a ús. La patata en qüestió no és fins i tot cultivar menjar. En canvi, genera un midó que és un ingredient industrial per a paper brillant, ciment cola, i altres productes.

Restriccions innecessàries de la UE sobre els cultius transgènics són les lleis de blat de moro del nostre temps, sobretot perquè que està retenint les nacions pobres a l'Àfrica i en altres llocs de l'adopció de pràctiques agrícoles avançats. Europa difícilment podia triar un millor temps o justificació que l'any internacional de la patata de replantejar la seva small-minded oposició a biotecnològic raonable.

Dean Kleckner, un pagès d'Iowa, presideix la veritat sobre comerç & Tecnologia. www.truthabouttrade.org