Informes de premsa que el Japó està interessat en un acord de lliure comerç (TLC) amb els Estats Units en resposta a la U.S.-Corea FTA nou han plantejat dubtes sobre l'efectivitat dels acords bilaterals en el moviment cap al lliure comerç mundial. Com les negociacions Doha ronda de OMC comercials política continua arrossegar, debats sobre FTAs s'han convertit en més importants. La qüestió no és si acords bilaterals o multilaterals són millors, però com poden treballar junts en un món que necessita continuar els esforços per eliminar barreres comercials.

Japó té a curt termini, interessos pràctics en un FTA amb l'u. i llarg termini, assumptes econòmics estratègics. Electrònica i automòbils de Corea entrarà en la EUA. deure lliure mentre productes japonesos seguirà fer front a les tarifes de 5 per cent i 2.5 per cent, respectivament. Ambdós països tenen indústries modernes i tarifes podria marcar la diferència en cap competició. Qüestions de llarg termini del Japó són una població d'envelliment i cost dels aliments alts sota seu existents restriccions d'importació. El fet que Japó consideraria fins i tot un FTA amb un gran exportador agrícoles com l'u. és una indicació és seriós sobre repensar l'economia i comerç polítiques davant oportunitats limitats en les negociacions multilaterals. Japó ha iniciat negociacions FTA amb Austràlia, i vestíbuls granja han intensificat l'oposició al tots els FTAs.

Un dels avantatges d'acords bilaterals és que països pot escollir quan subscriure convenis. L'u. i Canadà estaven preparats iniciar el procés de FTA a mitjans de la dècada de 1980. Mèxic va seguir uns anys més tard i el FTA EUA-Canadà va ser plegat a NEFTA. CAFTA-DR es negocià a 2004-05 Quan l'u. i la resta de països va decidir beneficis de política econòmica i exterior van. Un FTA U.S.-Corea no hauria estat factible 10 fa anys. La UE i els països MERCUSOR de Sud-Amèrica negociant una altra vegada després d'un any de descans diversos. Països poden utilitzar sinergies naturals com la proximitat geogràfica o indústries complementàries per guanyar eficiència econòmica que són específics de país.

La capacitat de triar perseguir no FTAs també és una de les principals vingudes de curt de FTAs bilaterals. Indústries protegit per aranzels i altres restriccions d'importació poden exercir gran pressió política per evitar fins i tot planejant per negociar un FTA. L'amplitud i profunditat dels acords WTO són prou potents com per aconseguir la majoria de països i sectors implicats en les negociacions per evitar no haver de sentir la seva veu. Un acord s'aplica igualment a tots els membres de l'OMC i permet determinar patrons negociació les forces del mercat. Països amb poc en comú formen part del sistema de comerç basat en regles mateix. Temes com comerç distorsionant subvencions domèstics es gestionin millor quan tots els països estan obligats als resultats.

Si l'OMC actual procés de negociació es manté estancat, països explorarà cada vegada més acords bilaterals o regionals d'avançar les seves agendes de comerç. Basant-se únicament en els acords bilaterals i regionals seria un error perquè no passen tots els països al llarg de algun ritme mínima cap al comerç més lliure sota un conjunt comú de regles. El procés multilateral ha de buscar altres maneres de negociar cap a més mercats oberts.

Alguns grups ja està pensant sobre el que passa després amb o sense un acord de Doha. La consultoria grup Oxford Analytica a juny 19 Anàlisi identificat sis factors més sovint connectats amb els problemes de la ronda de Doha: també molts temes, també molts dels participants, regla de consens, principi de la nació més afavorida, les diferències nord-sud i la manca de lideratge polític a nivell nacional. Un nou procés de negociació hauria de tractar com a mínim algunes d'aquestes preocupacions.

Un abril 2007 document polític en la nova economia global de l'Ajuntament atlàntica dels EUA. va declarar que "l'OMC ha ser conservat i reforçat com una institució important en la gestió de l'economia global". El paper va seguir una avaluació contundent, "No importa el resultat final, la ronda de Doha ha demostrat que l'època del comerç tradicional ronda ha acabat... En un canvi de paradigma significativa, és poc probable que la ronda de Doha serà seguit per una ronda similar en qualsevol moment en un futur proper." Després de la ronda de Doha es va concloure, els autors suggereixen que l'u. i la UE conduir un conjunt d'esforços més comerç obertura en el context de la WTO de negociació. Això seria una forma de "geometria variable", una frase de brunzeix nou que es refereix a diferents grups de països involucrats en el comerç de diversos esforços basats en els seus interessos i capacitats d'obertura. El paper també demana acords comercials bilaterals i regionals per no erosionar l'autoritat i les normes de l'OMC.

Un enfocament lògic és allunyar les negociacions integrals que impliquen totes les indústries, tot tipus de distorsions de comerç i tots els països. L'enfocament complet treballat bé quan uns quants dotzena països van participar en converses centrades principalment en productes industrials. Un enfocament de la indústria-els-indústria pot forçar països per decidir protegir les seves empreses en una indústria a Costa de ser deixat enrere com capital i tecnologia buscar les millors oportunitats de mercat. L'enfocament de la indústria sola també evitaria haver d'acceptar un mal acord en un sector per aconseguir un bon acord en un altre sector de països. Això pot funcionar millor en ràpids creixement noves indústries com semiconductors que en grans indústries com l'acer.

El post Doha era d'acords de comerç WTO sembla ja han arribat. FTAs bilaterals i regionals tenen la mà superior menys el procés de les negociacions de política de comerç de WTO pot reinventar-se per ser més rellevants per a temes de comerç del segle XXI. Aquells participants de política de comerç més crítics de FTAs bilaterals i regionals han de liderar les reformes en l'OMC per assegurar-se que el procés de política de comerç multilateral compleix el seu paper vital.