Sentències un WTO disputa assentament del quadre EUA, Canadà i argentí casos contra la UE l'aprovació de cultius biotecnològics alliberat el 29 de setembre de són crítics per a l'OMC establint un sistema basat en regles per al maneig de comerç disputes sobre cultius biotecnològics. Els casos no eren de cultius biotecnològics sent segures, però feia la UE actuar com ho havia acceptat com a membre WTO.

El cas WTO contra la UE en els cultius biotecnològics és en realitat tres casos separats presentades pels EUA, Argentina amb suport a països i Canadà. Els casos s'unifiquen en una sentència, però s'inclouen qüestions de cada cas. Al maig del 2003 els tres països havia demanat per a consultes de la UE a les preocupacions adreça sobre el fracàs de la UE per utilitzar el seu sistema regulador aprovar cultius biotecnològics. Quan aquestes consultes no va poder resoldre les qüestions, a l'agost de 2003 els països demanat establir un panell d'assentament de disputa. El panell WTO inicia el seu treball al març de 2004.

Història de la UE de regulació de cultius biotecnològics inicià 1990 Quan la Comissió de la UE estableix un procés d'aprovació reguladora sota la Directiva 90/220. Des de 1994-1998 la UE aprova el nou varietats de cultius biotecnològics, sobretot blat de moro, soja i colza per importar a la UE. Al febrer de 1997 Àustria va prohibir les importacions d'una varietat de blat de moro que havia estat aprovat per la UE, i la UE no desafiar la prohibició. En els tres anys següents Àustria i cinc altres països va prohibir altres cultius EU aprovat. La UE va deixar aprovar totes les noves aplicacions de cultius biotecnològics a l'octubre 1998. Després de repetits promeses que reprendria homologacions, l'u. Canadà i Argentina, va acabar la paciència en 2003 i arxiva els casos WTO.

Els casos arribar a dos punts clau en l'actualitat de les accions de la UE i els països individuals de la presa de decisions basats en l'avaluació de riscos.

La qüestió de la puntualitat era bastant clar. Abans de 1998 la UE havien establert un procés aprovar cultius biotecnològics i havia aprovat el nou aplicacions. D'octubre 1998 fins que el panell es va sol·licitar a l'agost 2003 es van aprovar noves collites biotec. L'u. i les altres parts acusat que això era una moratòria d'estàndard de facto i quadre WTO acord. Trobaren retards indeguts amb aplicacions per 24 de 27 productes.

El tema d'avaluació de risc tractats amb nou mesures de salvaguarda (TRLCAP, comercialització i importació de productes específics) presa per Àustria, França, Alemanya, Grècia, Itàlia i Luxemburg en biotecnologia camp de blat de moro, blat de moro, colza, cotó i remolatxa sucrera. El panell WTO va dictaminar que les salvaguardes "sense basar-se en les avaluacions de risc com és requerit per l'Article 5.1 del conveni de SPS." El procés d'aprovació EU prèviament havia considerat els riscos potencials per a la salut humana i el medi ambient i havia trobat el nivell de risc és acceptable. Comitès científics EU també es consideren informació dels països i llavors va reafirmar la seva avaluacions anteriors.

Conclusions del panell en avaluació de riscos tocar directament en el principi de precaució que s'adhereix a la UE en moltes qüestions ambientals. La sentència concloïa que el comerç no es poden crear barreres amb fora alguns esforços raonables base científica per ponderar els costos i beneficis.

El panell WTO clar en la seva decisió que no era tasca del panell per determinar si cultius biotecnològics són generalment segures o si van ser "com" els seus homòlegs convencionals. Ells també no considerar si procediments de producte-per-producte de la UE per considerar la seguretat de cultius biotecnològics eren apropiats o jutjar les conclusions per diversos comitès científics EU com a part del procés l'aprovació. El panell demanar consell a sis experts científics que presentar centenars de pàgines de materials i va passar dos dies amb el quadre i representants dels dos costats.

L'OMC no és una normes posant el cos per a cultius biotecnològics o qualsevol producte. Que queda a grups com còdex. També no tractar d'endevinar segon punts delicats de la ciència i el risc d'avaluació. Se centra en com països membres seguir les regles establerts en els acords WTO.

Sentència del panell WTO no és el final del debat. L'informe s'adoptarà per l'afiliació WTO dins dels seixanta dies, llevat que una o més de les parts disputing decideix iniciar una crida, que farà la UE. L'OMC òrgan d'administració llavors emetrà el seu informe dins 90 dies. És altament improbable que l'informe d'òrgan d'administració serà diferent de l'informe del panell.

Mentre que la UE ha aprovat unes quantes aplicacions biotecnològiques dels cultius en els darrers anys, hi ha indicis que s'abordaran totes les 27 aplicacions que eren al cor dels casos presentades pels EUA, Canadà i Argentina. Els països individuals de la UE també no hem indicat que deixin utilitzar mesures de salvaguarda per bloquejar les importacions de cultius biotecnològics. Com en el cas de cotó WTO actual contra els EUA. per Brasil, després d'un any o una cosa així una sol·licitud es farà una reunió discutir el progrés en l'aplicació de la sentència. Si no ha estat fent progressos suficients, les parts guanyadors després pot demanar a l'OMC posar compensació en forma d'aranzels sobre els productes d'EU.

La bona notícia és que el panell WTO dibuixava raonables conclusions sobre les obligacions de la UE per no "indegudament retard" l'aprovació reguladora procés per als cultius biotecnològics. Van ser aprovats nou més de quatre anys, aprovar cap en els següents cinc anys clarament cau en la categoria "indegudament retard". Les resolucions sobre els temes d'avaluació de risc per a la mesura de salvaguarda envia el mateix missatge que un procés basat en la ciència ha de ser la base de la prohibició de la importació de determinats productes. Regles WTO no pot obligar a un canvi fonamental en les polítiques de govern. Que ha de fer dins del context polític de cada membre de l'OMC.