L'anunci recent que funcionaris reguladors mexicans nou estan negant a seguir endavant amb judicis de camp de blat de moro biotec assenyala la confusió contínua sobre desenvolupament econòmic. Països en desenvolupament sovint es queixen de l'u. no fan prou per obrir comerç a través del procés de negociacions WTO i encara es neguen a adoptar polítiques regulatives que fomenten la productivitat augmenta dins les seves pròpies dades.

El vincle entre la productivitat, creixement econòmic i comerç fa que la situació a Mèxic particularment desconcertant. Nord-americà de lliure comerç (NEFTA) entre Mèxic, Canadà i els EUA. serà plenament implementat en gener 1, 2008 amb blat de moro, sent un dels últims productes per a ser negociats plenament. Mèxic ja creix sobre 300,000 hectàrees de cotó de biotecnologia, incloent alguns de la més recent Bt/Herbicida tolerants apilades cotó, i 60,000 hectàrees de soja tolerants Herbicida. Que també les importacions de cotó biotec, blat de moro i soja i els productes de les u. The field trials of biotech corn were to be in wheat growing areas of three northern states far from the “cradle of maize.” Mexico cannot continue to have one foot firmly planted in international trade with NAFTA while having the other one caught in the anti-development mode of rejecting biotech corn needed to have competitive corn producers and improve incomes for its limited resource corn producers.

Atorgament de poder econòmic dels agricultors recurs limitat ha donat atenció renovada recentment amb Muhammad Yunus i la recepció del Banc Grameen la 2006 Nobel de la pau per fer microcrèdits a persones pobres en països en desenvolupament. Aquests préstecs, moltes de les quals es donen a les dones, inclouen la producció agrícola com la producció d'ous de gallines i tecnologia moderna com serveis de telefonia per satèl·lit en pobles rurals.

Països en desenvolupament són considerats desenvolupament perquè no han augmentat la productivitat durant els darrers 50 anys en la mateixa mesura com a països desenvolupats. Inclouen països com Corea del que han fet progressos increïble en productivitat i ara són essencialment països desenvolupats. A l'altre extrem són els 32 països, identificats com menys desenvolupats on la majoria de la població ha fet poc o gens millores en la productivitat durant els darrers 50 anys. Països com Mèxic, Xina i Índia són en una categoria mitjana que ha fet un progrés substancial en els últims 25 anys, però encara tenen un nombre significatiu de persones pobres.

L'esquema àmplia de la situació ha afirmat abans. Del món 6.5 mil milions de persones, mig viu a menys que $2 per dia. De la meitat, 1.25 milions de persones viuen en menys que $1 per dia. Segons el Dr.. Robert Thompson, Catedràtic d'economia agrícola a la Universitat d'Illinois i ex funcionari del Banc Mundial en desenvolupament rural, 70 per cent de les persones que viuen amb menys d'un dòlar al dia són famílies. Això no és un cas d'haver prou aliments del món, però no en el dret de lloc. Agricultors si mateixos no tenen accés a la productivitat augment de la tecnologia per produir aliments per a les seves necessitats de les famílies i vendre quantitats significatives en el mercat. Encara estan utilitzant unimproved, llavors locals, no utilitzar fertilitzants, i no controlar les plagues dels cultius amb pesticides i biotecnologia. La pregunta ara és com tancar la bretxa de productivitat en uns pocs anys temps per reduir el potencial de fams esteses i iniciar el procés de millores de productivitat que traslladarà als agricultors des $1 per dia en ingressos per $1.25 per dia, llavors $1.50 per dia i llavors encara més alt.

Institucions com el Bill i Melinda Gates Foundation estan cometent centenars de milions de dòlars a les aplicacions pràctiques de tecnologia coneguda a l'Àfrica i el suport a la investigació on necessita per tancar les llacunes de coneixement. Líders del govern estan parlant. El primer ministre de l'Índia Manmohan Singh va dir recentment al segon Congrés Internacional arròs a Nova Delhi, "Hem de trobar un equilibri entre utilitzar el potencial de la biotecnologia a les necessitats de persones famolenques, mentre que abordar les preocupacions ètiques sobre interferir amb la natura.” La seva major preocupació és la manca de millores en la productivitat en l'arròs en els darrers anys.

Ràpids guanys en productivitat requerirà la introducció de les noves tecnologies en sistemes de producció alimentària actuals amb tan pocs canvis com limitats i possibles necessitats d'educació de productor. Llavors biotecnològiques per conreus existents encaixen aquestes necessitats. Llavors biotecnològiques adaptats a les condicions climàtiques locals pot ser cultivats i consumit la mateixa manera que els dels cultius tradicionals.

Biotec llavors ja tenen una trajectòria provada entre agricultors recurs limitat. Huang Jikun, economista en el centre de política agrària a l'Acadèmia xinesa de Ciències de Pequín, recerca havia publicat a la revista Science que mostrava els agricultors de que cotó Bt creixent guanyat $225 per hectàrea més que els agricultors cultiu tradicional de cotó. També ha trobat que arròs biotec augmentat els ingressos per $85 per hectàrea. Per als agricultors que només guanyen $350 l'any que és un gran pas en l'escala econòmica. Sud-africans estudis revisats el blat de moro resistent a insectes va informar que els agricultors de blat de moro petit havia constatat i la llavor que a preus assequibles és fonamental per biotecnologia augment producció entre petits productors. Monsanto va informar recentment que els petits agricultors de Sud-àfrica han informat una 40 per cent, augmentar en producció amb blat de moro de biotecnologia en comparació amb blat de moro convencional.

Com el Comitè del Nobel va dir amb la concessió del premi per la pau, "Cada individu a la terra té tant el potencial i el dret a viure una vida digna. A través de cultures i civilitzacions, Yunus and Grameen Bank have shown that even the poorest of the poor can work to bring about their own development.” Biotech seeds are one piece of the development puzzle for the almost 15 per cent de les persones de mons que viuen amb menys d'un dòlar dia i fer la seva vida com a pagesos.