Si els EUA, Canadà i Mèxic són: aconseguir els plens beneficis de NEFTA, disputes polítiques de comerç, independentment de quin país són originaris, cal resoldre basat en anàlisi econòmica que reconeix la realitat dels fluxos comercials entre els països. El maig 3, 2006 el Tribunal de comerç internacional canadenc alliberat les raons per a l'abril 18 trobar que les importacions dels EUA. blat de moro no havia ferit productors de blat de moro canadenc. El raonament del Tribunal econòmic podria servir com a model per analitzar altres qüestions de comerç.

La investigació es va fer en resposta a la determinació final per l'agència de serveis de frontera de Canadà el març 15 aquella blat de moro, les importacions dels EUA. van ser objecte de dúmping en el mercat canadenc i u. producció subvencionat. Va ser responsabilitat del Tribunal per determinar si el subvencionar i abocament de importats dels EUA. blat de moro havia causat o amenaçat de lesionar "material" la indústria domèstica de blat de moro. Ja que el Tribunal trobat cap lesió, llavors tenia avaluar el potencial dels futurs danys.

El Tribunal considera el volum d'u. blat de moro importació i si hi ha hagut un augment significatiu en el volum d'importacions de blat de moro, en termes absoluts o relatius a la producció canadenca o consum de blat de moro. Durant el període de les importacions de blat de moro d'anàlisi es va reduir de un alt de 131 milions bushels en el 2001-02 any de comercialització de collita a 75 milions bushels de 2003-04. En 2004-05 augment de les importacions a 87 milions bushels. Les importacions de blat de moro va declinar una altra vegada en el primer trimestre de 2005-06 respecte al mateix període a 2004-05, des de 28 milions bushels de 17 milions bushels. En 2001-02, importació de blat de moro era 40 per cent de la producció domèstica de blat de moro. La relació es va negar a 20 per cent per 2003-04, i l'augment de 25 per cent en 2004-05.

El Tribunal va concloure que el blat de moro preus en l'u. determinar els preus del blat de moro al Canadà, "El Tribunal troba que domèstics venedors de blat de moro gra no pot obtenir un preu que excedeix el preu lliurat de blat de moro gra des dels Estats Units. De fet, en aquest nivell de preu, un subministrament pràcticament il·limitada d'u. blat de moro gra estigui disponible per als compradors en Canadà." Fa referència al fet que els preus del blat de moro canadenc locals estan situats enfront de preus del blat de moro a la Junta de comerç de Chicago i diferències de preu reflecteixen el cost d'u. moneda, transport del venedor al comprador, i un ajustament de les condicions d'oferta i la demanda local. El Tribunal va trobar que la diferència de preus entre la domèstica preu venda mitjà ponderat i el preu ponderat mitjana venda/compra de les importacions era bastant estable a aproximadament $0.29 per grapats durant 2001-02 a 2003-04. En 2004-05, Aquesta diferència de preus va augmentar a $0.56 per grapats, gairebé el doble que els anys anteriors de tres conreus. No hi havia evidència proporcionada al Tribunal d'explicar l'ampliació de la diferència de preus.

El valor del dòlar canadenc ha enfortit contra els EUA. dòlar en els darrers anys, però els productors de blat de moro canadenc va argumentar que l'impacte de tipus de canvi de moneda no va explicar la lesió de dúmping i subvencionar. El Tribunal va considerar que el preu de venda de blat de moro importació després de comptabilitat per a l'apreciació del dòlar canadenc no havia disminuït significativament i no va tenir una influència negativa significativa en el preu de venda de blat de moro domèstic.

En analitzar l'impacte dels preus de mercat a productors canadencs, el Tribunal va trobar que havia disminuït la superfície de blat de moro, però que en part es va veure compensat per l'augment rendiment per hectàrea. Ingressos vendes rebutjar des $845 milions en 2003-04 a $627 milions en 2004-05. De la $218 declinar milions, $75 milions el resultat de baixa producció. Addicional $60 milions del descens va ser causada per l'apreciació del dòlar canadenc, amb un altre $60 milions a causa de la creixent bretxa de preu entre nacional i importat de blat de moro. Que només l'esquerre $24 milions de la disminució d'ingressos imputables a la disminució en el preu del blat de moro importació més enllà de l'apreciació del dòlar canadenc. El Tribunal concloïa que lesions en forma d'una pèrdua en ingressos vendes de $24 milions, 3 per cent dels ingressos a 2003-04, no va ser material en magnitud.

Una vegada que el Tribunal havia conclòs que no hi havia cap lesió material en el passat, havien de valorar el potencial d'una lesió en els propers 18-24 mesos. Es considera que l'impacte de tres u. programes de subvenció: pagaments directes i contra-cíclica; nonrecourse Màrqueting ajuda préstecs i pagaments de deficiència de préstec; i federal dels cultius d'assegurances per a la resta de la 2002 projecte de llei agrícola. El Tribunal també considera projeccions USDA per superfície de blat de moro, rendiment, producció, consum, final existències i preus agrícoles en els Estats Units i el potencial d'importacions. Van concloure que no hi haurà increments en la EUA. producció o acabar les existències que provocaria un augment de blat de moro, les importacions dels EUA. El Tribunal va assenyalar que estaria disponibles per a l'exportació a Canadà quantitats significatives de blat de moro i preus de mercat canadencs continuaria determinable per les condicions en l'u.

Des que es va completar l'anàlisi pel Tribunal, condicions en l'u. mercat han confirmat l'opinió que el subministrament dels EUA. blat de moro no són susceptibles de contribuir a la disminució de preus de mercat canadenc de blat de moro en els propers dos anys. L'USDA març plantació intencions informe va mostrar menys blat de moro hectàrees s'espera de ser plantat en 2006. Mercats d'exportació que Canadà han continuat enfortir i ús de l'etanol de blat de moro ha seguit augmentant.

Aquesta decisió no s'acabarà el debat al Canadà pel que fa a u. política de granja, però reconeix que el mercat de blat de moro canadenc està influenciat per l'u. mercat de blat de moro sense tenir en compte les condicions de la pòlissa o mercat. El Tribunal va abordar l'economia de les qüestions i va deixar la postura política a altres grups.