Progrés limitat en les negociacions ronda de Doha de l'OMC ha causat algunes persones suggerir que l'era de les negociacions per reduir mercat accés restringit i altre comerç distorsionant polítiques nacionals ha passat i la manera d'avançar cap a un món més obert sistema de comerç és mitjançant el procés de resolució de conflictes WTO per fer complir la normativa vigent. Tal un canvi en l'estratègia es debilitaria els objectius originals de la GATT i l'OMC, reduir incentius per fer canvis de mercat significativa accés als països, augmentar la incertesa en les normes política del comerç WTO i enfortir la mà d'aquells que busquen un mercantilistes, sistema de comerç gestionades.

Quan els esforços per relaxar-se les polítiques comercials de proteccionista de la dècada de 1920 i 1930 va començar sota la GATT (Acord general sobre aranzels i, el predecessor de l'OMC) en 1947 el focus estava en reducció de barreres comercials a través de negociacions. Un país proposat guanyant accés al mercat a altres països en un mercat proporcionant accés en un altre mercat mercat recíproc. Durant aquest procés els beneficis acumulats en l'accés al mercat en altres països més que compensar les pèrdues a curt termini de permetre l'accés a mercats nacionals. Els beneficis promogut el creixement econòmic dels països participants i proporciona la cobertura política necessària per compensar pèrdues econòmiques en algunes indústries.

Un sistema de resolució de conflictes va ser una conseqüència natural dels acords assolits sota GATT. El procés de resolució no van esdevenir important fins la dècada de 1980 i va ajudar als esforços de combustible per oferir un sistema més formalitzat de dispute resolution Ronda Uruguai acord que es va completar en 1994. El sistema de resolució de conflictes és un mitjà per crear força canvis positius en les polítiques nacionals; no és un fi en si mateix. Casos de conflicte s'estima que impliquen ½ només a 1 per cent del comerç mundial total. Això és en part a causa de molts països activament tractant d'evitar la presentació de casos i ser una situació win-win per a compradors i venedors de comerç.

Els incentius per treballar en el comerç de nova obertura acords als països són els beneficis d'un nou conveni. Els acords multilaterals sota l'OMC actualment són la millor manera d'aconseguir els beneficis nets a escala mundial. Si equilibris polítics no eren necessàries mesures d'obertura de comerç, seria en el millor interès de països a perseguir unilateral lliure comerç i obtenir els beneficis de major creixement econòmic a través d'un ús més eficient dels recursos. Que dirigir aproximació a la millora de la qualitat de vida està bloquejat per la força política d'indústries existents que pateixen pèrdues sota un sistema més obert de comerç. Lent, complexes, frustrants negociacions a l'OMC són l'única manera actualment disponible per a muntar un conjunt de prestacions que són políticament viable i resulten en fort creixement econòmic.

L'art de negociacions comercials ha exigit tradicionalment la capacitat d'acceptar certa ambigüitat per suavitzar sobre què semblen haver irreconciliables diferències. Que sovint permet totes les parts en les negociacions per reclamar la victòria com a mínim parcial. La majoria de les ambigüitats no temes convertit amb el temps, mentre que alguns causar dificultats i donar lloc a negociacions addicionals. Fins i tot la més inequívoca acords no pot preveure totes les novetats de mercat futur que pot afectar una indústria. Abans del desenvolupament d'un procés de resolució de conflictes més formal, molts problemes sota convenis existents es va convertir en objecte d'a les negociacions per desenvolupar un treball consens que permetien el comerç desenvolupar.

Des del desenvolupament d'un procés de resolució de conflictes més formal en realitat ha augmentat la incertesa d'acords. Com u. l'agricultura es va assabentar de la decisió de cotó, les decisions que poden ser tècnicament en algunes interpretacions de les paraules de l'acord no són necessàriament a les interpretacions més comunes de les paraules o prop de resultats reals en el mercat. Això ha resultat en esforç per explicitar les paraules en acords més perquè no pot ser reinterpretat paraules en el procés de resolució de conflictes. Acords són ara més difícil arribar a perquè ambigüitat ja no és una eina per arribar a un consens. També, alguns països semblen ser feliç llançar les controvèrsies en el procés de resolució per demora canvi en lloc de fer esforços de bona fe per a resoldre conflictes a través de negociacions.

El resultat és un augment farratges per a aquells grups d'interès que s'oposen a tot el procés de més mercats oberts. Es pot assenyalar amb alguns credibilitat que el procés s'ha convertit en tan incert que una alternativa raonable és rebutjen esforços en l'OMC i mantenir polítiques de comercials proteccionistes que perjudiquen la qualitat general de vida per a tothom al país.

S'han proposat nous enfocaments per fer front de resolució de conflictes. Un és tenir "mini-ministerials" que intentaria fer exercici diferències que, inevitablement, desenvolupar. Aquests vols no tenen alguns dels beneficis d'equilibris a través d'indústries, però podria proporcionar aclariments o ajustaments lleus en llenguatge o alguns altres intercanvis dins d'una indústria com l'agricultura. Alguns analistes han proposat que jutges conflictes ha de ser capaços de dirigir a que certs problemes de tornada a negociadors. Una altra idea és que els negociadors jugar un paper més central en la disputa debats resolució perquè els jutges tindrien una millor comprensió del context de les paraules en un acord. Tenint assumpte jutges estrets opinions sobre qüestions concretes en lloc d'àmplies opinions com en el cas de cotó ha suggerit.

Qualsevol procés de política de comerç curt completa lliure comerç requerirà un sistema de resolució de conflictes, però no com un substitut de les noves negociacions. Un sistema de resolució de conflictes cal esforçar-se per l'objectiu mateix d'un sistema de comerç més obert com el procés de les negociacions.