Gran part de l'atenció en els cultius biotecnològics en 2005 centrat en la bilionèsima part hectàrees de cultius biotecnològics plantat a principis de maig i collida a principis d'octubre. Aquestes fites confirmat que cultius biotecnològics ara estan fermament establert com a part dels sistemes de producció d'aliments a tot el món. Esdeveniments dels darrers mesos mostren com una major acceptació de biotech cultius continua sent una combinació de política i economia.

El grau d'influència política en les polítiques públiques de biotecnologia va ser vist de nou l'anunci recent pel ministre d'agricultura de Alemanya que tres tipus de blat de moro resistent al barrinador biotech van concedir l'aprovació regulatòria legal. Això no era el resultat de nova informació científica o econòmica sobre el paper de blat de moro de biotecnologia en el subministrament d'aliments. L'aprovació s'ha produït a causa dels canvis en la coalició governant polític que va resultar en un membre del Green Party que va servir com el ministre d'agricultura i l'agricultura ecològica substituït amb un des del partit Unió Social Cristià amb el suport que dóna suport a l'ús de cultius biotecnològics. Aquest canvi és encara menor en relació complexa UE i alemany de requisits normatius que es col loquen en la producció de cultius biotecnològics.

Un canvi econòmic està produint una mica al nord d'Alemanya a Suècia. Carns suecs, una cooperativa propietat de 24,000 ramaders que té un 65 per cent de quota de mercat de matança, ha decidit posar fi a 10 anys la prohibició de l'ús de la biotecnologia és menjar productes pels seus agricultors. Aquest canvi és causada per l'oferta de mercat decreixent de soja no biotecnològica i farines de soja, especialment amb Brasil aprovar la plantació de soja biotec. La cooperativa creu que els preus dels àpats no biotecnològica soja podria duplicar-se en 2006. Resistència de consumidors essencials no s'espera perquè s'utilitzen els consumidors ja compra carns d'altres països van ser biotecnologia s'alimenta.

En el cinquè simposi internacional genètica a Manila, Filipines al novembre es va anunciar que l'Iran ha alliberat el primer arròs biotec per a la producció comercial. Això va ser una gran sorpresa perquè l'Iran no va en les llistes de la majoria dels països persegueixen comercialització de cultius biotecnològics. Xina generalment s'esperava per ser el primer país d'anunciar la comercialització de l'arròs de biotecnologia perquè treball molt científic s'ha fet i les decisions polítiques només va romandre. Iran llançat en realitat l'arròs de biotecnologia, una varietat local amb un gen barrinador resistent de tija, en 2004 després de la 10 anys d'investigació. Van plantar diverses mil hectàrees 2004 i 2005. Rendiments per aquesta varietat d'arròs són baixes a 2 mètrica tones per hectàrea, i l'arròs biotec almenys els rendiments 10 per cent més redueixes aplicacions químiques. Més alt rendiment varietats es farà la biotecnologia com a part de l'objectiu final de l'Iran d'elevar els rendiments de arròs en general a sis tones per hectàrea a ser autosuficients en arròs. Iran ha indicat interès en ajudar a altres països en desenvolupament per utilitzar arròs biotec.

El govern del Pakistan anunciat últimament que els agricultors li permetrà créixer cotó Bt en 2006. La Universitat del Punjab també havia assaigs de camp 2005 d'arròs Basmati de Bt que ha mostrat resistència plena Barrinador de groc i carpeta de fulla d'arròs. Comitè de bioseguretat Nacional del Pakistan supervisa avaluacions de risc per a tots els cultius biotecnològics.

La manca d'una estructura reguladora de biotecnologia i un fons limitat per a recerca biotecnològica han estat dues de les majors impediments a un major ús de cultius biotecnològics en països en desenvolupament. Recerca ha estat un repte particular per a "cultius orfes", que no troben una àmplia investigació empreses biotecnològiques privades. S'ha produït un avenç important al juny quan el projecte de llei & Melinda Gates Foundation Anuncia beques de recerca sota els grans reptes en la iniciativa Mundial de salut que va animar els grups de recerca de països desenvolupats i en desenvolupament de treballar junts. El projecte de sorgo Super i el grup BioCasssava Plus estan finançats pel desafiament de portes.

Tota aquesta notícia esperançadora és una mica suavitzat per la 56 vot favorable per cent al novembre a Suïssa per imposar una prohibició de cinc anys en la producció comercial de cultius biotecnològics. Recerca està permès continuar, però poc s'espera per fer. Per descomptat, Suïssa no afrontar la realitat econòmica de l'alimentació milions de persones de baixos ingressos com Iran i països en la cara d'Àfrica quotidiana. També tenen ingressos alts que els permetin comprar menjar a qualsevol lloc del món.

L'èxit de cultius biotecnològics en l'u. i tot el món així que es dóna per descomptada que informes de recerca que quantificar els beneficis obtenir molt menys atenció que fa uns anys. A principis de desembre Centre Nacional per a la política alimentària i agrícola a Washington, DC publicat el seu tercer informe anual sobre els beneficis de la biotecnologia en l'u per a la 2004 cultiu. Com s'esperava, augment de producció d'aliments i fibres per 6.6 milions de lliures, es van reduir costos per $1.7 milions i pesticides declinava ús 62.0 milions de lliures de principis actius. Si aquestes competències no s'esperaven, U. productors vols han abandonat cultius biotecnològics fa uns quants anys.

El futur de cultius biotecnològics millor es resumia en el desembre 20, 2005 edició de L'economista. En un article extens sobre el blat com un element bàsic d'aliments i la necessitat d'alimentar 10 mil milions de persones l'any 30 anys des d'ara, els autors acabat dient, "Que significa qualsevol millors rendiments o menys selva-que és per què fertilitzants, pesticides i transgènics són els millors possibles protectors del planeta. La història de blat encara no està acabat." Biotec cultius són ara una tecnologia convencional, reconegut arreu del món com a part de la solució a alimentar una població mundial creixent d'una manera eficient recursos que minimitza els impactes ambientals.