"Una conferència és una reunió de persones importants que individualment pot fer res, però junts pot decidir que res es pot fer,"fer broma Fred Allen, el comediant de final.

Conferència de l'organització mundial del comerç a Hong Kong, qual vaig assistir, no va anar tan malament com podria haver predit Allen. Unes quantes coses fer de fet, i per això les converses potser qualificar com una sorpresa agradable. Podria fins i tot es diuen èxit simplement perquè no no, preocupat com algunes persones ho farien.

Després d'una setmana de negociacions d'alt nivell, comerç mundial gaudit de progressos modestos. Les pinzellades de l'acord de Hong Kong ha estat àmpliament comunicat: Subvencions agrícoles d'exportació s'eliminarà per 2013 i les Nacions desenvolupades modestament obrirà els seus mercats a una gamma de productes de països en desenvolupament.

Però l'acord podria haver estat molt millor: Empenyia als Estats Units per la fi de l'exportació de subvencions en 2010, països industrialitzats es conserven una habilitat per excloure béns políticament sensibles, i les tarifes del món en desenvolupament estan sent alts.

La llista de tasques del lliure comerç és tan llarga com Santa de la nit abans de Nadal, i els ministres de comerç a Hong Kong no són exactament ve casa amb regals per a cada nen i nena.

Una enorme quantitat de treball encara està desfet, i negociadors ara tenen un any de fer-ho. Les decisions que es troben davant d'ells serà difícils: En termes de comerç mundial, ens he arrencat tota la fruita que penja-baix.

Que s'acosta és més capacitat de negociació en l'agricultura, subvencions agrícoles especialment als Estats Units, Europa, i Japó contrarestat per augmentar l'accés als mercats. El món en desenvolupament també cal obrir els seus mercats a fabricar bona i serveis del món industrialitzat i comencen a demostrar un interès en el reconeixement dels drets de propietat intel·lectual.

Per desgràcia, progrés serà controvertit–Penseu en aquestes àrees com alt-penjant fruites la collita requerirà acrobàcies de circ-com en els extrems de les escales d'alçada. Aquestes gestes, Si es produeixen en tot, es durà a terme en els propers 12 mesos com negociadors formen a Ginebra i tractar de colpejar els detalls d'un gran compromís. És un any sobre tot el temps que he tingut, perquè l'autoritat del President Bush comerç promoció expira el juliol 1, 2007. Qualsevol acord WTO que és per fer-ho pel congrés tindrà embolicat uns sis mesos anteriors a aquesta data mort de gota.

Difícils acords són possibles si negociadors apropar-los amb intel·ligència i delicadesa: Canvis hauria ser extingit gradualment amb el temps; amb terminis conjunt en un futur que no porta la urgència de demà, sinó que també arribarà bé abans del joc els lleons de Detroit a un Super Bowl.

La conferència de Hong Kong demostrar una cosa concloent, almenys en la meva ment: Manifestants que s'apleguen en aquestes trobades WTO aconseguir precisament res. Es va fer molt de soroll i acomplir la seva missió d'aconseguir a la televisió, però no tenen una jota d'influència sobre els tràmits. Això és en part a causa de la professionalitat de la policia de Hong Kong, però sobretot perquè els manifestants criden consignes en lloc de compartir idees.

I perquè s'espera la seva presència irritant, recorren a entremaliadures cada vegada més estranys per atraure l'atenció mediàtica que anhelen tan. Un grapat d'agricultors arròs Corea del Sud, per exemple, va saltar a la badia i provat a nedar al recinte firal. S'estan preocupats sobre perdre proteccions de govern per a la seva producció d'alt cost i davant concurs internacional.

No sé què haurien fet si havien arribat realment al seu destí. Potser mirar al voltant per a tovalloles? Ells probablement hauria estat millors quedar-se sec en seves explotacions tornar a Corea i aconseguir un treball real fet. (L'endemà, He vist una caricatura en un diari anglès, que va mostrar els nedadors escoltant a un home en un vaixell cridar en un centre: "Els Jocs Olímpics de Pequín són d'aquesta manera!”)

Potser sigui per manifestants que cal pensar en cruixit de Fred Allen: Semblen pensar que ja a eixams d'és important, però quan sigui que fan, van aconseguir absolutament res.

Dean Kleckner presideix la veritat sobre comerç i tecnologia (www.truthabouttrade.org). Un pagès d'Iowa i expresident de l'oficina americana, Sr.. Kleckner va ser l'agricultor única en els EUA. equip d'assessorament a les negociacions del GATT quan van començar al setembre 1986 a l'Uruguai.