Prepara't per a la temporada ximple. Com Congrés es prepara debatre l'acord de lliure comerç Central americans aquesta primavera, vas a detectar una quantitat inusual d'aire calent que emanen de Washington. Hi ha encara molt pocs grups d'especial interès que es beneficien de les barreres comercials i aquests blowhards a lluitar desesperadament per apuntalar les polítiques proteccionistes que fa mal a la majoria dels nord-Americans.

Pot necessitar una màscara de gas per defensar-se contra la seva retòrica inflat. Així que prengui una respiració profunda i saber que per tots els seus vapors nocius, CAFTA és bo per als Estats Units.

Tothom ha d'entendre alguns fets bàsics sobre aquest important acord. Primer de tot, cap dels cinc països centreamericans implicats en l'acord és especialment gran. Costa Rica és llar de 4 milions de persones; sobre el mateix nombre viuen a Kentucky. Només tres de les altres nacions són una mica més gran: El Salvador (6 milions de persones, comparable a Indiana), Hondures (7 milions, Virginia), i Nicaragua (5 milions, Maryland). La major és de Guatemala (12 milions, Pennsilvània).

Combinat, No obstant això, seva població és aproximadament de la mida de Califòrnia. Llavors no hi ha més tard de l'acord de la República Dominicana (9 milions, gairebé tan poblat com Michigan). Tècnicament es converteix CAFTA en DR-CAFTA, fent tot el que molt més dolça. Però vaig a seguiran trucant tot CAFTA perquè CAFTA és una paraula que es pronuncia. També, Doctor CAFTA sona com un refresc dolent.

Parlant de refrescos, la República Dominicana en perill seu lloc en l'acord de l'any passat quan es amenaçat per colpejar un impost especial sobre alta fructosa de xarop de blat de moro–un ingredient important en un munt de begudes que fizz. Afortunadament, l'oficina de l'u. representant de comerç va fer clar que aquest intent no massa subtils al proteccionisme vol destruir qualsevol esperança de la nació del Carib participant en CAFTA. Penseu en això com Doctor CAFTA perdre Medicina. La República Dominicana marxa enrere, i l'experiència ha demostrat que nostre govern pot parlar dur i expandir la llibertat econòmica al mateix temps.

La llibertat econòmica és una de les qüestions vitals dels nostres dies. "La supervivència de la llibertat a la nostra terra cada cop més depèn l'èxit de la llibertat a altres terres,"dir President Bush en el discurs inaugural el mes passat. "La millor esperança per la pau en el nostre món és l'expansió de la llibertat a tot el món."

El president va parlar principalment sobre democràcia i drets polítics. Però com Bush ha dit en altres ocasions, és difícil, si no impossible gaudir d'aquestes llibertats sense treure profit de la llibertat econòmica, així. Cal recordar que les Nacions d'Amèrica Central són democràcies fràgils. Tan recentment com la dècada de 1980 eren riscos de seguretat nacional als Estats Units.

Aquesta és una raó a llarg termini per donar suport a CAFTA–assegurar-se que aquests països lluitant continueu per la carretera a l'estabilitat i la prosperitat. Una altra raó per donar suport a CAFTA és que és el nostre interès econòmic immediat.

L'aprovació del Pacte comerç instantàniament vols eliminar la major part de les tarifes ara imposades en els béns de consum i elements granja que exportem a aquests sis Nacions. Les tarifes queden pocs vols extingir amb uns horaris concrets. Tal com succeeix, la majoria de què els països CAFTA exportar als Estats Units ja és duty free.

Degut a aquest fet, Molts analistes i els economistes creiem que els pagesos nord-americans poden guanyar molt de CAFTA perquè es crearia un mercat d'exportació millorada per a tot de blat de moro i soja carn de porc i aus de corral. Estem ja comerç fortament amb Amèrica Central perquè no és lluny de les nostres fronteres. Houston és més proper a Hondures de Detroit. I Detroit és més proper a la ciutat de Guatemala que Los Angeles. I Los Angeles és més proper a Sant Salvador de Miami.

Apareix el quadre–és una escena d'enclavament dependència econòmica, i les menys barreres artificials tirem de la manera millor.

Nostres 2003 les exportacions de les cinc nacions Central americans a CAFTA valien gairebé $11 milions de dòlars–més del que podem exportar a l'Índia, Indonèsia, i Rússia combinat. I estem més comerç amb la República Dominicana que fem amb l'Argentina. Tots junts, Aquest bloc comerç representa el nostre major soci comercial de Amèrica Llatina, amb l'excepció de Mèxic. Comerç ja val la pena $32 milions de dòlars–i això només s'elevaria sota CAFTA. Que beneficiaria exportadors i consumidors a tot arreu.

CAFTA pot servir com un bloc de construcció útil, massa. Es parla d'addició de Panamà a l'oferta en el futur. Més ambiciosa, CAFTA pot servir com un model per l'àrea de lliure comerç de les Amèriques–l'ambiciós pla per impulsar el comerç des del cercle polar àrtic fins la punta meridional de Tierra del Fuego.

Mentrestant, nostres legisladors al Congrés té l'oportunitat de passar un acord comercial sensible en els propers mesos–i és una oportunitat que ha d'aprofitar sense demora.